Bevrijdingsfeest, taptoe en fakkeloptocht Eindhoven

Eindhoven viert donderdag 18 september haar bevrijding: 70 jaar geleden, 18 september 1944, werd de lichtstad door Operation Market Garden van de geallieerden van de Duitse overheersers werd bevrijd. De stad viert dat met onder meer een Taptoe, een lichtjesroute en een fakkeloptocht. Op 14 september vertrok als vanouds vanuit Bayeux (in het Franse Normandië) een groep Eindhovense wielrenners om in estafette het bevrijdingsvuur naar de lichtstad te brengen.

In twee dagen legden ze dezelfde route van 650 kilometer af die de geallieerden in 1944 in 105 dagen volgden. Bij de grens met België wachten historische legervoertuigen de renners op om de fakkel gezamenlijk naar Eindhoven te brengen. ‘s Avonds zijn er op het Stadshuisplein het Fakkeldefilé, een optreden van de Eindhovense Gilden en de Taptoe. De Lichtjesroute is al jaren een vast onderdeel van de bevrijdingsfeesten van de lichtstad: een traject van meer dan 25 kilometer met verlichte ornamenten, die branden tot de tweede zondag in oktober. Hoogtepunten zijn de fakkeloptocht door de binnenstad en Ameezing Eindhoven, dit jaar voor de tiende keer.

Lees ook:Bevrijdingsfeest en fakkeloptocht Eindhoven
Lees ook:Noord Brabant viert 65 jaar Operatie Market Garden
Lees ook:Slechte weer spelbreker herdenking Slag om Arnhem
Lees ook:Zondag 9 oktober: Marathon Eindhoven
Lees ook:EK Masters 2013 in Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>