Czaar Peterhuisje Zaandam krijgt gift uit Rusland

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam krijgt 1,6 miljoen euro van een Russische onderneming. De directeur van het Zaans Museum begon vorig jaar aan een lobby om geld los te krijgen voor het Nederland-Ruslandjaar in 2013, een initiatief van de Russen, wat ons land enthousiast heeft geaccepteerd. Vanaf maart 2013 is er een tentoonstelling over Peter de Grote in de Hermitage in Amsterdam, die zal worden geopend door koningin Beatrix en de Russische president Poetin.

 

Het Zaanse museum is één van de oudste houten huisjes van ons land en werd in 1632 van oud scheepshout gebouwd. Toen de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 naar ons land kwam om onder meer het vak van scheepstimmerman te leren, logeerde hij in het huisje. Hij wilde Rusland omvormen tot een moderne staat en kwam daarvoor op studiereis naar West-Europa. De tsaar verbleef overigens niet lang in het huisje van eigenaar Gerrit Kist: vanwege zijn lengte en een wrat op zijn gezicht werd hij al gauw herkend. Na een week vluchtte hij naar Amsterdam. Volgens de overlevering zou een woedende Gerrit Kist hem daar hebben opgewacht, omdat hij zijn logies niet had betaald (wat hij prompt deed, aldus het verhaal). In Amsterdam gin de tsaar werken op de doks van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie).

Lees ook:Tentoonstelling Peter de Grote in Hermitage Amsterdam
Lees ook:MidzomerZaan Festival 2013 in Zaanstad
Lees ook:VOC schip Prins Willem in Den Helder afgebrand
Lees ook:Peter de Grote Festival 2017 – grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland
Lees ook:Indisch Herinneringscentrum verhuist van Arnhem naar De nHaag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>