Vuurwerk op Oudejaarsnacht

Maandag begon de verkoop van vuurwerk aan particulieren, dat alleen op Oudjaar tussen 10.00 en 02.00 uur mag worden afgestoken. Germanen maakten vroeger in de nacht van 31 december op 1 januari veel herrie om de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en de nieuwe geesten te verwelkomen. Toen in de Middeleeuwen het buskruit naar Europa kwam, werd dat een geliefd middel om harde knallen te produceren. De Bengalen ontdekten waarschijnlijk het vuurwerk (Bengaals vuurwerk verwijst naar Bangladesh) maar aan het begin van onze jaartelling gebruikten vooral de Chinezen het: om boze geesten te verdrijven; militairen om signalen te geven. De Chinezen ontdekten in de 13e eeuw het buskruit en experimenteerden daarmee bij allerlei vuurwerk. Dat vond snel zijn weg naar Europa: veel hoven organiseerden spektakels met vuurwerk, zoals het hof van Versailles. Sinds de jaren zestig wordt op Oudejaarsnacht naast de gebruikelijke herrie steeds meer siervuurwerk afgestoken.

Dat is niet overal in Europa het geval. Zo zat ik in 1980 in Wenen: daar was het muisstil. Om 0.00 uur klonk de ‘Schöne Blauwe Donau’ op de radio en walste iedereen door de kamer. Daarna gooien ze lepeltjes kokend (vloeibaar) lood in een pan koud water. Door het plotselinge temperatuurverschil kreeg het lood een grillige vaste vorm: aan de grillige tentakels probeerden ze het komende jaar af te lezen. Angelsaksen gaan naar een centraal plein om af te tellen naar 0.00 uur, zoals Trafalguar Square in Londen, Times Square in New York. Sinds een paar jaar komt dat ook hier in zwang.

 

Rotterdam organiseerde vorig jaar voor het eerst ‘De Nationale Nieuwjaarsnacht’ en dat wordt wegens groot succes herhaald. Vanaf 20.00 uur op de Boompjeskade, met DJ’s en live verbindingen met Moskou, Athene en Londen, wanneer het daar 12 uur is. Om 0.00 uur wordt een gigantisch vuurwerk bij de Erasmusbrug ontstoken. Het feest is niet gratis, maar kost € 9, =. Het vuurwerk zal verderop ongetwijfeld ook perfect (en gratis) te zien zijn. Vanaf 23.00 uur zendt RTL 5 beelden van het feest uit op tv. Amsterdam telt dit jaar drie buitenfeesten: naast die op de Dam en de Nieuwmarkt nu ook op het Rembrandtplein. Utrecht raadt mensen af naar de stad te komen: er zijn geen buitenactiviteiten, de grote feesten zijn uitverkocht en bij veel cafés mag je niet zomaar naar binnen. Dat zou wel eens in meer steden zo kunnen zijn. Er is nieuws genoeg over hoe en waarom de overheid dit jaar de orde streng gaat handhaven, maar amper informatie óf (en wát) er op Oudejaarsnacht in grote steden te beleven valt.

Lees ook:Oudejaar 2011
Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Lees ook:Feesten en vuurwerkshows tijdens jaarwisseling 2016-2017
Lees ook:Vuurwerk kopen mag (bijna) weer: 29 t/m 31 december
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk 2012

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vuurwerk op Oudejaarsnacht

  1. Pingback: Alleen op oudejaarsdag | Eropuit

  2. Pingback: Afgedankte bomen voor kerstboomverbranding | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>