Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Op Oudejaarsnacht belandt menig kerstboom afgetuigd en ontzield op straat, om na twaalven in de fik te vliegen. Dat liep nogal eens uit de hand: bewoners waren het spuugzat en organiseerden met elkaar steeds meer vreugdevuren. Die zijn van oorsprong geen oudejaarstraditie. Meestal worden ze ontstoken tijdens midzomerfeesten in verschillende Noord-Europese landen. Vreugdevuren waren er vroeger om duistere krachten te bezweren. Maar die worden nu met oudjaar ook vaak verboden vanwege  brandgevaar en teveel schade aan het wegdek. Sommige gemeenten organiseren zelf vreugdevuren, andere gedogen het. Na Oud en Nieuw vinden in het hele land centraal geregelde kerstboomverbrandingen plaats: misschien tóch leuker, om de afgedankte boom daarvoor te bewaren. Een (volstrekt onvolledige) greep uit gegevens van gemeenten:

Vreugdevuren zijn verboden in Ede, Maassluis en de gemeente Westland. In Andel (Woudrigem) worden ze na een aantal jaren tóch weer verboden. Lisse treedt na nare ervaringen streng op. Soest verbiedt vreugdevuren en pakt overtreders hard aan; ook daar liep de boel nog wel eens uit de hand. Dorpen in de Noordoostpolder kunnen vijfhonderd euro verdienen als er tijdens de jaarwisseling geen schade door brandstichting of vuurwerk is aangericht. Vorig jaar was de schade groot. Het dorpje Ens plaats een container voor een veilig vreugdevuur.

 

Soms worden vreugdevuren begeleid georganiseerd. Zo organiseert Nieuwegein één groot centraal feest. Op het strand van het Zeeuwse Westvoorne komt een groot vuur: volgens de burgemeester zijn er daardoor minder illegale brandjes in de kernen’. Elburg en omliggende dorpen organiseren er drie. Buurstad Harderwijk organiseert één fik in  buurtschap Hierden. Werkendam plaatst drie containers, waarin onder toezicht vuurtjes branden. De containers zijn gevuld, extra materiaal is verboden. Als omwonenden klagen, worden de vuren meteen gedoofd.

 

Soms worden vreugdevuren op van tevoren vastgelegde plekken gedoogd, zoals in Leidschendam, waar de gemeente samenwerkt met de bewoners om de boel veilig te houden. Ypenburg krijgt er één: jongeren hebben met gemeente en politie een contract getekend over de voorwaarden. Als het goed gaat, mogen er volgend jaar meer vuren komen. Den Haag heeft er vier, waarvan op het strand van Scheveningen twee. Rijswijk staat er maximaal vier toe. Vlaardingen heeft er één, Schiedam kiest voor drie plekken. De gemeente stort waar nodig zand op plekken waar grote stapels kerstbomen in de hens gaan. Groningen gedoogt vuren, maar meer blauw op straat moet voorkomen dat zaken uit de hand lopen. Gemeenten op de Utrechtse heuvelrug gedogen vuren.

Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren rond de jaarwisseling
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vuurwerk en vreugdevuren op Oudejaar
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

  1. Pingback: Carbidschieten op en rond oudjaar | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>