Vreugdevuren rond de jaarwisseling

Naast carbidschieten zijn vreugdevuren in sommige delen van het land een populaire traditie tijdens Oud en Nieuw en net als bij carbidschieten hangt het van de gemeente af of het mag (2013: klik hier). Vreugdevuren horen van oorsprong niet bij Oudjaar, maar bij Pasen en op midzomerfeesten. Met de vuren werden duistere krachten bezworen, dat Germanen met knallen deden op op hun joelfeest (viering dat de kortste dag voorbij is): de voorloper van carbidschieten. Ook oliebollen stammen af van die feesten.

 

 

Op Oudejaarsnacht belandt menig kerstboom afgetuigd en ontzield op straat, om na twaalven in de fik te vliegen. Dat liep nogal eens uit de hand: bewoners namen steeds meer het heft in handen en organiseerden met elkaar vreugdevuren. Open vuren vormen brandgevaar en schade aan het wegdek, maar soms staan gemeenten het rond de jaarwisseling oogluikend toe, organiseren zelf vreugdevuren of wijzen een plek aan. Na Oud en Nieuw vinden in het hele land centraal georganiseerde kerstboomverbrandingen plaats, vaak in combinatie met een loterij. In Floradorp in Amsterdam-Noord bouwen jongeren ieder jaar dagen voor Oudjaar aan een groot vreugdevuur. Ook dit jaar zijn de in de weer om op maandag 31 december 2012 een indrukwekkende brandstapel aan te kunnen steken.

Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaar: Scheveningen heeft de grootste ter wereld
Lees ook:Vreugdevuren om het Oudejaar uit te luiden
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>