Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Op Oudejaarsnacht (2012: klik hier) belandt menig kerstboom afgetuigd en ontzield op straat, om na twaalven in de fik te vliegen. Dat liep nogal eens uit de hand: bewoners namen steeds meer het heft in handen en organiseerden met elkaar vreugdevuren. Van oorsprong hoort dat helemaal niet bij oudejaar, maar bij midzomerfeesten, met name  in Noord-Europa. Met vreugdevuren werden duistere krachten bezworen.

Maar die worden nu met oudjaar nogal eens verboden, vanwege  brandgevaar en teveel schade aan het wegdek. Net als bij het carbidschieten, is willekeur troef: sommige gemeenten verbieden het (in Raalte mag helemaal geen vuurwerk knallen), andere staan het toe, organiseren zelf vreugdevuren, andere gedogen het. Na Oud en Nieuw vinden in het hele land centraal geregelde kerstboomverbrandingen plaats: misschien tóch leuker, om de afgedankte boom daarvoor te bewaren. Soms zit er een loterij aan vast en krijg je voor je afgedankte boom een lootje.

Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren rond de jaarwisseling
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren om het Oudejaar uit te luiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>