Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Op Oudejaarsnacht, dinsdag 31 december, belandt menig kerstboom afgetuigd en ontzield op straat, om na twaalven in de fik te vliegen.  Dat liep nogal eens uit de hand: bewoners namen steeds meer het heft in handen en organiseerden met elkaar vreugdevuren. Van oorsprong horen dit soort vuren helemaal niet bij oudejaar, maar bij midzomerfeesten, met name  in Noord-Europa, waarbij duistere krachten werden bezworen. Open vuren met oudjaar (en hier en daar ook vuurwerk) worden nogal eens verboden, vanwege  brandgevaar, milieuvervuiling en teveel schade aan het wegdek. Soms staan gemeenten het (al dan niet oogluikend) toe, organiseren zelf vreugdevuren of wijzen een plek aan. Na Oud en Nieuw vinden in het hele land centraal georganiseerde kerstboomverbrandingen plaats, vaak in combinatie met een loterij: één lootje voor één afgedankte boom. Een greep uit officieel toegestane plekken in grote gemeenten tijdens oud en nieuw (de lijst wordt tussendoor ververst; suggesties zijn welkom):

Alphen a/d Rijn: gecontroleerd vreugdevuur in centrum van Nieuwveen

Amersfoort: Piet Mondriaanplein (naast parkeergarage), Verdistraat (bij woonwagenkamp Randenbroek), kruispunt Miereveldstraat-Frans Halsstraat (Vermeerkwartier) en Scheltussingel (Veldje naar brug Cononckstraat in Kruiskamp)

Amsterdam: In Floradorp in Amsterdam-Noord (grootste jaarlijkse vreugdevuur van Noord-Holland)

Delft: Tanthof-Amazoneweg (kruising met Kaljeslaan en Abtswoude), Brasserskade (parkeerterrein), Geerweg (grasveld Koningsplein), Frank van Borselenstraat (Westerkwartier)

Den Haag: Noorderstrand (populair; gemeente plaatst hekken), Zuiderstrand, Paets van Troostwijkstraat, Purmerendstraat en Faconahof (Schilderswijk, Fagelstraat)

Groningen: verboden

Lelystad: kruising Voorstraat-Noordzeestrand (Waterwijk; hier wordt rond 20.00 uur alvast zand gestrooid)

Middelburg: Arnemuiden (grasveld bij de Botter)

Lees ook:Vreugdevuren om het Oudejaar uit te luiden
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaar: Scheveningen heeft de grootste ter wereld
Lees ook:Vreugdevuren rond de jaarwisseling
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>