Vuurwerk en vreugdevuren op Oudejaar

Tijdens de jaarwisseling kan het nog wel eens danig uit de hand lopen met het afsteken van vuurwerk en vreugdevuren (2012: klik hier). Veel gemeenten verbieden die nacht dan ook het afsteken van vuurwerk, om vernielingen en opstootjes te voorkomen. Vaak met instemming van de plaatselijke bevolking, die de rellen en rotzooi op Oudejaar zo zoetjes aan spuugzat is. Of gemeenten organiseren onder streng toezicht één centraal vreugdevuur. Een willekeurige greep uit gegevens van gemeenten:


In Raalte (Overijssel) zijn vreugdevuren verboden; alcohol op de openbare weg is taboe. Een jongerenvereniging mag een gestripte auto gevuld met hout in de hens steken. In Hoogeveen (Drenthe) moeten vuurtjesstokers van tevoren een vergunning halen. In de regio eromheen, tot Meppel aan toe, is dat niet nodig. In Leusden (bij Amersfoort) vindt onder streng toezicht een vuurwerkshow en vreugdevuur plaats. In Soest en Baarn geldt die nacht ‘zero tolerance’: geen vuren op de openbare weg. 
De gemeente Ermelo (Gelderland) wijst geen enkel terrein aan voor een lekker vuurtje: burgers kunnen bij de brandweer toestemming aanvragen. In Epe, een stuk verderop op de Veluwe, zullen twee vuren laaien. Bewoners zijn er niet blij mee, ook al zal er strenge bewaking zijn. Weer iets verderop, in Apeldoorn, hadden bewoners tot 17 december de tijd om een vergunning aan te vragen. Heemstede verbood een vuur, dat bewoners tijdens de jaarwisseling traditioneel ontstaken. Wassenaar staat onder streng toezicht vuren toe op twee locaties, waar de gemeente van tevoren een zandplaat heeft gestort. In Rijswijk is een vergunning nodig om fikkie te mogen steken. Op Oostflakkee in Zeeland worden als proef vreugdevuren in twee containers afgestoken. In Andel (Noord Brabant) komt wel een groot vreugdevuur, maar onder streng toezicht van een beveiligingsbedrijf.

Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaar: Scheveningen heeft de grootste ter wereld
Lees ook:Vreugdevuren rond de jaarwisseling
Lees ook:Vreugdevuren om het Oudejaar uit te luiden
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>