Vreugdevuren op Oudejaar: Scheveningen heeft de grootste ter wereld

Op Oudejaarsnacht, zaterdag 31 december, belandt menig kerstboom afgetuigd en ontzield op straat, om na twaalven in de fik te worden gestoken.  Dat liep nogal eens uit de hand: bewoners namen vaak het heft in handen en organiseerden met elkaar een vreugdevuur om het nieuwe jaar te begroeten. Van oorsprong horen dit soort vuren helemaal niet bij oudejaar, maar bij midzomerfeesten, met name in Noord-Europa, om duistere krachten te bezweren. Open vuren met oudjaar (en hier en daar ook vuurwerk) worden nogal eens verboden.

Zie ook: Vuurwerk kopen: 29 t/m 31 december

Soms staan gemeenten het (al dan niet oogluikend) toe, organiseren zelf vreugdevuren of wijzen een plek aan. Op het Noorderstrand van Scheveningen bouwt het Nationale Erfgoed Vreugdevuur ieder jaar van 27 tot en met 31 december een brandstapel, een oude lokale traditie die is uitgegroeid tot een groot evenement met afgelopen jaar ruim 125.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Zelfs CNN kwam kijken. De Duindorpers bouwen ‘de concurrent’: het jaarlijkse vreugdevuur op het Zuiderstrand. Vorig jaar won het Vreugdevuur Scheveningen een nieuw wereldrecord. Met een hoogte van 33,42 meter werd het officieel aangemeld bij Guinness World Records. Na Oud en Nieuw vinden in het hele land centraal georganiseerde kerstboomverbrandingen plaats, vaak in combinatie met een loterij: één lootje voor één afgedankte boom.

Lees ook:Vreugdevuren om het Oudejaar uit te luiden
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren op Oudejaarsnacht
Lees ook:Vreugdevuren rond de jaarwisseling
Lees ook:Vreugdevuur Scheveningen tijdens jaarwisseling erkend als nationaal erfgoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>