Oudejaarsfeesten en vuurwerk 2012

Vrijdag begon de verkoop van vuurwerk aan particulieren: dat mag in ons land drie dagen per jaar (tot en met 31 december) en worden afgeschoten op Oudjaar van 10.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur (2013: klik hier). Vorig jaar gaven we met een slordige 70 miljoen aan vuurwerk uit. Net als toen is er veel vraag naar siervuurwerk, al kunnen wind en regen dit jaar de lol danig verpesten. Angelsaksen trekken altijd massaal naar een centraal plein om af te tellen, zoals Trafalguar Square in Londen en Times Square in New York. Sinds een paar jaar komt dat in Europa ook in zwang, zoals in Berlijn bij de Brandenburger Tor. Nederlanders bleven altijd thuis bij de oliebollen, maar trekken er ook steeds meer op uit. Amsterdam telt sinds zes jaar af op het Oudejaar Staatsloterijfeest, vanaf 23.15 uur op het Oosterdok naast het Scheepvaartmuseum (live bij SBS6 vanaf 23.30 uur). Rotterdam biedt ‘De Nationale Nieuwjaarsnacht’, met spectaculair vuurwerk op de Nieuwe Maas, vanaf een drijvend ponton op de rivier en vanaf de Erasmusbrug. (live vanaf 23.55 uur bij RTL5 en RTL8). Vanaf 23.00 uur stroomt de Boompjeskade vol feestvierders.

 

Germanen maakten vroeger in de nacht van 31 december op 1 januari veel herrie om de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en de nieuwe geesten te verwelkomen. Waarschijnlijk waren het de Bengalen die vuurwerk ontdekten (Bengaals vuurwerk verwijst naar Bangladesh) maar aan het begin van onze jaartelling gebruikten vooral de Chinezen het om boze geesten te verdrijven en militairen om signalen te geven. Zij ontdekten in de 13e eeuw het buskruit en experimenteerden daarmee bij allerlei vuurwerk. Dat vond snel zijn weg naar Europa: veel vorstenhoven organiseerden spektakels met vuurwerk. Een aantal grote feesten (hele lijst klik hier; suggesties zijn welkom onder plaats reactie):

Almere: Sowieso NYE 2012.

Amsterdam: SBS 6 Staatsloterij Oudejaarsfeest verhuist dit keer van het Museumplein naar het Oosterdok bij het Scheepvaarmuseum (vanaf 23.15 uur). Loveland New Year in Muziekgebouw aan ’t IJ. Dazzleville op NDSM-terrein. Secret Affair in The Sand. Tik Tak NYE in Heineken Music Hall. Encore x Cable Melkweg.

Antwerpen (niet in Nederland, maar ‘om de hoek’): vuurwerk boven de Schelde.

Eindhoven: World Energy New Years Eve in Beursgebouw. Mystical in Klokgebouw geannuleerd

LeeuwardenAftelfeest op Oldehoofsterkerkhof (gratis).

Maastricht: vertier op het Vrijthof. Vuurwerk boven de Maas.

Rotterdam: Nationale Nieuwjaarsnacht, vanaf de Nieuwe Maas (vanaf 23.00 uur). Nachtduik Maassilo NYE. Pakhuis (PKHS) presenteert Westelijk Handelsterrein NYE.

Tilburg: You’re Very Kinky NYE in The Flock.

Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk
Lees ook:Feesten en vuurwerkshows tijdens jaarwisseling 2016-2017
Lees ook:Oudejaar – feesten en vuurwerk
Lees ook:Oudejaar 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>