Oudejaar 2011

Donderdag begon de verkoop van vuurwerk aan particulieren, dat alleen op Oudejaar tussen 10.00 en 02.00 uur mag worden afgestoken. Germanen maakten vroeger in de nacht van 31 december op 1 januari veel herrie om de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en de nieuwe geesten te verwelkomen. De Bengalen ontdekten waarschijnlijk het vuurwerk (Bengaals vuurwerk verwijst naar Bangladesh) maar aan het begin van onze jaartelling gebruikten vooral de Chinezen het: om boze geesten te verdrijven en militairen om signalen te geven. De Chinezen ontdekten in de 13e eeuw het buskruit en experimenteerden daarmee bij allerlei vuurwerk. Dat vond snel zijn weg naar Europa: veel vorstenhoven organiseerden spektakels met vuurwerk. Tegenwoordig wordt op Oudejaarsnacht naast de gebruikelijke herrie steeds meer siervuurwerk afgestoken.

Angelsaksen gaan sinds jaar en dag naar een centraal plein om af te tellen naar 0.00 uur, zoals Trafalguar Square in Londen, Times Square in New York. Sinds een paar jaar komt dat in Europa ook in zwang, al wordt de economische malaise voelbaar. Zo gaat het spectaculaire vanaf de Nieuwe Maas vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam wegens gebrek aan sponsors niet door. Natuurlijk heeft iedere stad zijn straten en pleinen met horecazaken die rond middernacht voor de gebruikelijke herrie en plezier zullen zorgen. Het weer is zacht: dat hoeft geen reden te zijn om binnen te blijven. Hier de lijst met gratis buitensspektakels (voor zover te vinden; suggesties zijn van harte welkom):

 

Amsterdam: SBS 6 Staatsloterij Oudejaarsfeest Museumplein. 

Antwerpen (niet in Nederland, maar ‘om de hoek’): vuurwerk vanaf ponton op de Schelde.

Leeuwarden: Aftelfeest Oldehoofsterkerkhof (vanaf 22.00 uur).

Maastricht: vuurwerk boven de Maas.

Rotterdam organiseerde met succes ‘De Nationale Nieuwjaarsnacht’, vanaf de Erasmusbrug, maar wegens gebrek aan sponsors gaat het niet door.

Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Lees ook:Feesten en vuurwerkshows tijdens jaarwisseling 2016-2017
Lees ook:Vuurwerk op Oudejaarsnacht
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk 2012
Lees ook:Oudejaar – feesten en vuurwerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>