Oudejaar – feesten en vuurwerk

Dit weekend begon de verkoop van vuurwerk aan particulieren: dat mag op Oudejaarsdag 31 december worden afgeschoten  van 10.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur (2014: klik hier). Angelsaksen trekken altijd massaal naar een centraal plein om af te tellen, zoals Trafalgar Square in Londen en Times Square in New York. Sinds een paar jaar komt dat in Europa ook in zwang, zoals in Berlijn bij de Brandenburger Tor. Nederlanders bleven altijd thuis bij de oliebollen, maar trekken er ook steeds meer op uit. Amsterdam telt sinds zeven jaar af op het SBS6 Oudejaar Staatsloterijfeest, vanaf 23.00 uur op het Oosterdok naast het Scheepvaartmuseum. Rotterdam biedt de RTL Nationale Nieuwjaarsnacht, met spectaculair vuurwerk op de Nieuwe Maas, vanaf een drijvend ponton op de rivier en vanaf de Erasmusbrug. (live vanaf 23.55 uur bij RTL5 en RTL8). Vanaf 23.00 uur stroomt de Boompjeskade vol feestvierders.

Germanen maakten vroeger in de nacht van 31 december op 1 januari veel herrie om de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en de nieuwe geesten te verwelkomen, de voorloper van het carbidschieten, dat vandaag de dag hier en daar nog voorkomt. Waarschijnlijk waren het de Bengalen die vuurwerk ontdekten (Bengaals vuurwerk verwijst naar Bangladesh) maar aan het begin van onze jaartelling gebruikten vooral de Chinezen het om boze geesten te verdrijven en militairen om signalen te geven. Zij ontdekten in de 13e eeuw het buskruit en experimenteerden daarmee bij allerlei vuurwerk. Dat vond snel zijn weg naar Europa: veel vorstenhoven organiseerden spektakels met vuurwerk. Een aantal grote feesten en vuurwerken (hele lijst klik hier; suggesties zijn welkom):

Alkmaar: Grandioos Nye – Pyamaparty (Podium Victorie).

Amersfoort: Ouwe Lulle Nieuwe Lulle (Zandfoort aan de Eem).

Amstelveen: NYE – Lekkere Plaatjes (P60).

Amsterdam: SBS 6 Staatsloterij Oudejaarsfeest verhuisde vorig jaar van het Museumplein naar het Oosterdok bij het Scheepvaarmuseum (vanaf 23.00 uur meezingfestijn). Can You Feel It (AIR), Awakenings New Years Eve Special (Gashouder Westergasfabriek), TikTak NYE (Heineken Music Hall), Encore x NYE (Melkweg), Loveland New Year (Muziekgebouw aan ‘t IJ), We All Love Nye (Panama), F*cking Pop Queers ~Extra Large (Paradiso), Old and New (Sugarfactory). Toren NYE (Toren Overhoeks), Tweeduizendtrouw (Trouw Amsterdam). Freaqshow (Ziggo Dome).

Antwerpen (niet in Nederland, maar ‘om de hoek’): vuurwerk boven de Schelde.

Arnhem: Konijn2000 (Musis Sacrum), Spaced Out – Nye 2013 (Rijnhal).

Den Bosch: Bigger Better Brabant (Brabanthallen).

Den Haag: NYE – Under the Boardwalk – Oud & Nieuw (Paard van Troje), Bang Bang Blowout (Ketelhuis Caballero fabriek).

Deventer: Truckersbal (Burgerweeshuis).

Eindhoven: World of Energy (Beursgebouw).

Goes: NYX 13-14 (Zeelandhallen).

Groningen: gemaskerd bal (MartiniPlaza).

Haarlem: Rock the Monument (Philharmonie). Huisfeest XXL (Patronaat).

Hilversum: Oud & Nieuw Party (De Vorstin), Dromenland Nye (Gooiland).

Hoorn: Pretpark – I love Nye (Schouwburg Het Park).

LeeuwardenAftelfeest op Oldehoofsterkerkhof (gratis).

Maastricht: vertier op het Vrijthof. Vuurwerk boven de Maas, NYE At The Theter (La Bonbonniere), Stairway to Heaven (Muziekgieterij Timmerfabriek).

Nijmegen: Pure Pressure (Matrixx).

Rotterdam: Nationale Nieuwjaarsnacht, vanaf de Nieuwe Maas (vanaf 23.00 uur). Nachtduik Nye (Maassilo),  Pakhuis NYE Festival (Westelijk Handelsterrein).

Tilburg: Epic Hard XX: – NYE (Epic Tilburg).

Utrecht: Stars Nye Gala (Winkel van Sinkel), Nightlife Circus (Central Studios).

Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk 2012
Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Lees ook:Feesten en vuurwerkshows tijdens jaarwisseling 2016-2017
Lees ook:Oudejaar 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>