Afgedankte bomen voor kerstboomverbranding

Een traditie aan het begin van het jaar is de kerstboomverbranding in veel Nederlandse en Belgische gemeenten (2013: klik hier). Afgedankte kerstbomen worden verzameld en verbrand, vaak gepaard gaande met een dorps -of buurtfeest. De traditie stamt van de tijd voor het Christendom, toen  de mensen met Nieuwjaarsvuren het nieuwe jaar inluidden. Germanen ontstaken ‘joelvuren’ om kwade geesten te verdrijven. Dat deden ze met veel herrie: de voorloper van het vuurwerk op nieuwjaarsnacht. De verbrandingen zijn naast traditie een handige manier om van de kerstbomen af te komen. Als het aan de DSM ligt, komt er een eind aan het verbranden van bomen. Het chemieconcern wil de bomen gebruiken om er brandstof van te maken: vijf kerstbomen leveren volgens DSM 20 liter ethanol op, genoeg om een auto 200 kilometer op te laten rijden.

 

Voorlopig is het nog niet zover en zijn er overal in het land inzamelingen, vaak in ruil voor lootjes. Zo geeft Amsterdam Oud West op 7 januari een piek per kerstboom om het Wereld Natuur Fonds te steunen.  De Oosterhouters worden gelokt met lootjes voor de Efteling, als zij hun afgedankte boom tussen 2 en 10 januari inleveren. Veel gemeenten organiseren inzamelingen om eenmalig onder de hoede van de plaatselijke brandweer een enorme stapel in de fik te steken. Kijk in de lokale media naar exacte data en locaties. Een paar voorbeelden: van 4 tot en met 9 januari op 19 locaties in Breda. Op 6 januari om 19.30 uur in IJmuiden (Heerenduinweg), twee dagen later in Santpoort (Hagelingerweg). Woensdag 7 januari in Zandvoort (Rotonde aan de Strandweg, 19.30 uur), Heemstede (Vrijheidsdreef, 19.00 uur), Monnickendam (Hemmeland, 17.00 uur) en in Amersfoort wordt voor de 25ste keer kerstbomen en niet afgegaan vuurwerk ingezameld, in ruil voor lootjes; alles gaat in de hens op 7 januari (Hamseweg Hoogland, 19.00 uur).

Lees ook:Kerstboomverbrandingen in januari
Lees ook:Kerstboomverbrandingen 2012
Lees ook:Kerstboomverbrandingen januari 2014
Lees ook:Kerstbomen versnipperen is in – verbranden is out
Lees ook:Kerstboomverbrandingen 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>