Vuurwerk kopen mag (bijna) weer: 29 t/m 31 december

Het mag (bijna) weer: privé vuurwerk kopen voor de jaarwisseling. Dat mag op de laatste drie dagen van het jaar bij de officiële verkooppunten: donderdag 29 tot en met zaterdag 31 december. Vuurwerk afsteken mag op oudejaarsdag van 18.00 tot 02.00 uur. Het vuurwerk van winkels met een verkoopvergunning is veilig: dat voldoet aan de wettelijke eisen. Gemeenten kunnen binnen aangewezen zones afsteken van vuurwerk verbieden, bijvoorbeeld in de buurt van een ziekenhuis, dierenasiel en kinderboerderij.

Zie ook: vreugdevuren op Oudejaar

Germanen maakten in de nacht van 31 december op 1 januari een hoop herrie om de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en de nieuwe geesten te verwelkomen. Het carbidschieten op een aantal plekken in het land komt daaruit voort. Waarschijnlijk waren het de Bengalen die vuurwerk ontdekten (Bengaals vuurwerk verwijst naar Bangladesh), maar aan het begin van onze jaartelling gebruikten vooral de Chinezen het om boze geesten te verdrijven en militairen om signalen te geven. Zij ontdekten in de 13e eeuw het buskruit en experimenteerden daarmee bij vuurwerk. Dat vond zijn weg naar Europa: vorsten waren dol op vuurwerkspektakels.

Sinds jaar en dag trekken Angelsaksen trekken massaal naar een plein om af te tellen, zoals Trafalguar Square in Londen en Times Square in New York. Sinds een paar jaar is dat ook in Europa in zwang, zoals in Berlijn bij de Brandenburger Tor. Nederlanders bleven altijd knus thuis bij de oliebollen, maar trekken er de laatste jaren ook steeds meer op uit.

Dinsdag meldde Vogelbescherming Nederland dat tijdens de jaarwisseling door het geknal miljoenen vogels in de stress schieten. Vooral watervogels vliegen dan in blinde paniek in het rond.

 

Lees ook:Feesten en vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Lees ook:Feesten en vuurwerkshows tijdens jaarwisseling 2016-2017
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk 2012
Lees ook:Oudejaarsfeesten en vuurwerk
Lees ook:Oudejaar 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>