Geleen: grote brand ‘zoveelste incident op chemiepark Chemelot’

kaartje_van_Zuid_LimburgDe regio Geleen is met de schrik vrijgekomen: maandag brak aan het begin van de middag een grote brand uit op chemiepark Chemelot. Boven het terrein hing een grote zwarte rookwolk. De brand ontstond in een loods waar kunststofkorrels worden gemaakt. Na bijna vier uur was de brand onder controle. Niemand raakte gewond. Chemelot heeft vaker te kampen met incidenten. Afgelopen donderdag brak er ook een brand uit op het terrein, in een ammoniakfabriek. In een half jaar tijd waren er vier branden: ‘Zorgwekkend’, inden politieke partijen in Limburg.

De brandweer haalde het dak en de zijwanden van de loods naar beneden en kon daardoor dichter bij de brandhaard komen. De brandweer kreeg een lijst met opgeslagen chemicaliën en kon de bestrijding van het vuur daarop aanpassen. ‘De chemicaliën zijn niet verbrand en er zijn alleen stoffen vrijgekomen die bij gewone branden ook in de lucht komen’, aldus de brandweer. Op het terrein zaten 4.000 tot 5.000 mensen zo’n 2,5 uur vast. In de buurt van de brand ging het luchtalarm af, er werd een NL-Alert verstuurd naar mensen in de omgeving en de situatie werd opgeschaaald naar Grip 4, de hoogste alarmfase. In Maastricht werd een crisiscentrum ingericht. Het treinverkeer ondervond hinder, wegen rond het bedrijventerrein waren afgesloten, mensen werd aangeraden om binnen te blijven, scholen moesten dicht blijven en de kinderen mochten niet naar huis, en enkele stations en een ziekenhuis waren enige tijd afgesloten.

Lees ook:Duinbranden blijven Schoorl teisteren
Lees ook:Alweer brand in Rabotoren Utrecht
Lees ook:Zeer grote brand Westelijk Havengebied Amsterdam
Lees ook:Brand in grottenstelsel Cannerberg bij Maastricht aangestoken
Lees ook:Grote brand in toeristisch hart Volendam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geleen: grote brand ‘zoveelste incident op chemiepark Chemelot’

  1. Hulee

    Was in de tuin aan het werk , in Oud-Geleen , toen ik zwarte rookwolken zag. Het duurde zeker 5 min. voordat een sms alarm informatie gaf. Daarna zeker nog 2 min. voordat het luchtalarm waarschuuwing gaf. Pas toen leesbaar op L1 tv.
    In een woord : SCHANDALIG .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>