Carnaval der Dieren: Menstrekken in Amsterdam

Vandaag vindt ondanks protesten het barbaarse evenement Ganstrekken plaats in de gemeente Grevenbicht (Limburg). In Amsterdam organiseerde PiepVandaag als tegenactie menstrekken: op een stalen ros probeert een gans de kop van de aan een draadje bungelende mens af te rukken. In korte tijd heeft PiepVandaag ruim 8000 handtekeningen ingezameld tegen het barbaarse vermaak. Burgemeester Sjraar Cox van de overkoepelende gemeente Sittard-Geleen wilde de petitie niet in ontvangst nemen (bron: persbericht).

Bij het Carnavalsevenement ganstrekken hangt een (speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode) gans ondersteboven aan een touw en ‘stoere’ mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken. Je hoeft geen overtuigde dierenvriend te zijn, om de vanzelfsprekendheid te verafschuwen waarmee de organisatoren van dit evenement dit barbaarse spektakel goedpraten, aldus PiepVandaag. ‘Folklore is een groot goed, dat blijvende kleur geeft aan een samenleving, maar wreedheden horen daar in de 21e eeuw niet meer bij’, aldus Karen Soeters van PiepVandaag.nl. Afgelopen week stapte ze naar de politie, nadat ze was bedreigd door een ganstrekker die het evenement mede sponsort.

 

Albert Heijn trok zich terug: ‘Sponsoring van een dergelijke activiteit vinden wij absoluut niet gepast en sluit niet aan bij het sponsorbeleid van Albert Heijn.’ Eerder was de Rabobank sponsor, maar ook zij trok zich dit jaar terug. Al in 2008 gaf Minister Verburg aan dat ganstrekken niet getuigt van respect voor dieren. Februari 2011 sprak ook de beroepsvereniging van dierenartsen, de KNMvD, zich faliekant uit tegen het ganstrekken en veroordeelde daarbij ook de dierenarts die een gans voor dit spektakel doodde en prepareerde. ’Dierenartsen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om de omgang met dieren. Zij worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen. Daarin past absoluut niet het doden van een dier voor een luguber spel’, aldus voorzitter Ludo Hellebrekers.

De Partij voor de Dieren deed eerder aangifte wegens dierenmishandeling. Toenmalig staatssecretaris Bleker (Landbouw) zei in een antwoord op Kamervragen dat het ganstrekken niet getuigt van respect voor het leven van dieren en van respect voor het dode dier. Genoeg tegenstand, zou je denken, en het wordt lastig om een Nederlandse dierenarts te vinden die wil meewerken, aangezien dit nu zou betekenen dat hij/zij de beroepscode zou schenden.

Lees ook:Schapen vermoord in Dwingeloo
Lees ook:Vogelgriep in omgeving Lochem
Lees ook:Dierenbescherming ontvangt € 10.000,- van huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg
Lees ook:Weg met ‘oudjes’
Lees ook:Orka Morgan heeft Dolfinarium verlaten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>