Weg met ‘oudjes’

nederland19[1]Weg met ‘oudjes’! Het woord ‘oudjes’ is denigrerend en mag daarom verdwijnen. Dat vinden de deelnemers aan de verkiezing Weg met dat woord! van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Het woord komt vandaag als verliezer uit de bus. Eind november riep het INL Nederlanders en Vlamingen op om woorden te nomineren die we nooit meer willen horen in 2015. Van de tien meest ingezonden woorden kreeg ‘oudjes’ 18% van de stemmen, op de voet gevolgd door ‘participatiesamenleving’ (17%) en ‘yolo’ (17%) (bron: persbericht).

‘Niemand gebruikt het woord oudjes tegen een oudere patiënt, alleen bij het praten over een oudere’, zegt hoogleraar Ouderengeneeskunde Andrea Maier. De oudjes maken deel uit van een bevolkingsgroep die op basis van de leeftijd al afgeschreven is en niet serieus genomen wordt. Het getuigt van weinig respect, en daarom kunnen we voortaan beter spreken van ouderen of senioren , aldus de inzenders. Deze bevolkingsgroep groeit gestaag, is steeds langer vitaal en trekt er dan ook steeds langer op uit!

‘Yolo’ en ‘participatiesamenleving’ werden vorig jaar ook al genomineerd en eindigen nu opnieuw hoog in de top 3. Politieke termen en jongerenwoorden blijven een bron van ergernis voor veel deelnemers. Net als overbodige woorden en onnodig hip doen: ‘kids’ zeggen in plaats van ‘kinderen’, bijvoorbeeld . Dat woord kreeg vorig jaar de meeste stemmen in de verkiezing.

Lees ook:Weg met dat woord! De nominaties
Lees ook:Leukste winkelstraten met authentieke winkels
Lees ook:Archief Delft start voorverkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’
Lees ook:Nieuwe vijftiende editie Dikke van Dale
Lees ook:Rotterdam opnieuw Architectuurstad van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>