Vogelgriep in omgeving Lochem

In Lochem is een pluimveebedrijf met 85.000 legkippen getroffen door de vogelgriep. Het bedrijf heeft drie stallen en een buitenloop. Volgens het ministerie van Economische Zaken gaat het om de milde H7-variant, maar die kan muteren met een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Om dat te voorkomen, moet het bedrijf worden geruimd en alle kippen worden afgemaakt. Het virus werd gevonden in monsters die de dierenarts inzond, omdat de kippen in een van de stallen minder aten en minder eieren legden. Ook gingen er meer kippen dood dan anders. De gevonden variant van de vogelgriep is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus een woordvoerder.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruiming uit.  Vanaf dinsdagmiddag geldt er in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Lochem een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen nog drie andere pluimveebedrijven: daar worden de dieren de komende dagen op vogelgriep gecontroleerd. De komende dagen moeten die bedrijven al hun pluimvee binnen houden. Deze verplichting geldt alleen voor commerciële pluimveehouders. Mensen met een aan tal eigen kippen blijven buiten schot. In 2003 werd de pluimveesector in ons land getroffen door de vogelgriep H7N7: toen werden in totaal 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd en werden 19 menen ziek, die bij het doden van de dieren waren betrokken. Een dierenarts uit Rosmalen is eraan overleden.

Lees ook:Vogelgriep bij Zeewolde vastgesteld
Lees ook:Vogelgriep in Leusden vastgesteld
Lees ook:Vogelgriep in Deurne (Noord-Brabant) ontdekt
Lees ook:Vogelgriep bij pluimveebedrijf Oudewater
Lees ook:Ophokplicht in heel Nederland vanwege vogelgriep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>