Leve de Beschaving in Heineken Music Hall

Maandag 22 november 2010 vindt in de Heineken Music Hall in Amsterdam Leve de Beschaving plaats, als afsluiting van Nederland Schreeuwt om Cultuur, tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen van het nieuwe kabinet. Freek de Jonge organiseert in samenwerking met FNV KIEM de manifestatie, met optredens van onder andere het Metropole Orkest, Moke, Wende Snijders, Waylon, Ernst Daniël Smit, Acda & de Munnik en verschillende kunstinstellingen -en opleidingen.

 

Tickets kosten € 17,50. De deuren gaan open om 18.30 uur, het programma begint om 19.45 uur. De organisatie verzoekt bezoekers vroeg te komen, omdat er live tv-opnames worden gemaakt voor Nederland 2. ‘De aanleiding voor deze manifestatie is in en in-treurig’, zegt Freek de Jonge. ‘Maar het wordt geen sombere avond en zeker geen protestavond: we zullen de inspirerende kracht van de kunst benadrukken. Het wordt een ode aan de cultuur die zo diep geworteld is in onze samenleving, dat bezuinigingen erop als een minachtig van de beschaving ervaren worden.’ Misschien zegt het iets over de stand van het land, dat zaterdag werd ‘geschreeuwd om cultuur’. Schreeuwen is immers een teken van onmacht. Een ludiek, laat staan stil protest, had krachtiger kunnen werken, maar wellicht is dat simpelweg niet meer mogelijk in Nederland anno 2010, waar alleen nog lijkt te worden geschreeuwd. Hoe dan ook: tienduizenden mensen vonden op tal van plaatsen in het land hun weg naar het protest, georganiseerd door plaatselijke culturele instellingen. Oorverdovend én ontroerend, maar het kabinet heeft er niet op gereageerd. Was het dan toch een schreeuw uit onmacht?

Lees ook:Mars der Beschaving tegen harde bezuinigingen
Lees ook:Schreeuw om Cultuur tegen kunstbezuiniging
Lees ook:Metropole Orkest voorlopig gered
Lees ook:Hommage aan Freek in DeLaMar Theater
Lees ook:1001 Inventions in teken van Erfgoeddagen – tentoonstelling zet multiculti erfgoed in de schijnwerpers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>