Zwarte dag voor de theatersector

Donderdag nam de Tweede Kamer een voorstel aan om de btw op theaterkaartjes te verhogen van 6 naar 19 procent. Theaterdirecteuren zijn bang dat bezoekers nu wegblijven. De directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg noemde het besluit in het NOS Journaal een ‘rotstreek’: de sector wordt al zwaar getroffen met een bezuiniging van 200 miljoen aan subsidies. Joop van den Ende noemde het ‘een enorme klap: middenin een theaterseizoen, waarin alle prijsafspraken vastliggen.’

“De btw zou in ieder geval moeten worden uitgesteld tot augustus, wanneer het nieuwe theaterseizoen begint’, aldus de theaterboss. De Vereniging van Vrije Theater Producenten (VVTP) wil naar rechter stappen. Voorzitter Erwin Van Lambaart, tevens directeur bij Joop van den Ende Theaterproducties: ‘We willen het besluit terugdraaien bij de rechter op basis van onfatsoenlijk bestuur. Wij werken twee jaar vooruit en hebben al volop geïnvesteerd in toekomstige producties. Nu worden we hiermee overvallen’. Hij denkt dat met deze maatregel een miljoen minder kaartjes  worden verkocht en houdt vooral de PVV verantwoordelijk: die partij ‘heeft de deur continu op slot gehouden. Hoezo ‘linkse hobby’? Tachtig procent van de theaterproducties wordt niet gesubsidieerd. Wilders pakt echt zijn eigen achterban.’

 ‘Dit kan alleen nog de elite betalen’, reageerde een vrouw in het Journaal, ‘maar de kleine man wil ook wel eens naar het theater.’ Zaterdag 20 november vindt in het hele land de protestmanifestie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ plaats. Om bezoekers de kans te geven nog één maal onder de verhoging uit te komen, doen een aantal festivals de kaartjes voor 2011 vanaf komende week al in de voorverkoop, waaronder Lowlands, Zwarte Cross en Loveland. Het nieuwe tarief moet 1 januari 2011 ingaan.

Lees ook:Extra voorstellingen Ciske de Rat
Lees ook:Lowlands 2011 nu al uitverkocht
Lees ook:Ciske de Rat drie maanden in de RAI
Lees ook:Nederlands Theaterfestival 2011 in Amsterdam
Lees ook:Van der Ende zoekt Nederlandse Billy Elliot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>