Canal Parade: geweldige sfeer in Amsterdam

IMG_20160511_190451De 13e Canal Parade in Amsterdam was met 80 boten groter dan ooit (update 2013: klik hier). Ook leken de boten kleurrijker opgetuigd dan voorgaande jaren. Het weer speelde mee: het was niet zo heet als een paar dagen geleden, de zon scheen tussen de wolken door, maar het regende niet. De sfeer in de hoofdstad was geweldig. Heeft Rotterdam het Zomercarnaval als feestelijke zomertrekker: in Amsterdam is dat de Canal Parade. De botenparade is het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. Een publiekstrekker van en voor homo’s, maar talloze niet-homo’s komen er ieder jaar voor naar het centrum om lekker een dagje te feesten. Een vrolijke (soms tikkeltje stoute) stoet boten door de Prinsengracht en over de Amstel, veel swingende muziek en overal blije gezichten.
Zie ook ‘Hartjesdagen‘.

 

 Volgens de organisatie ‘Pro Gay’ stond er een half miljoen toeschouwers langs de route: honderdduizend meer dan vorig jaar. De boot met leden van het kabinet trok veel aandacht. Ministers Plasterk (Emancipatie), Ten Horst (Binnenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking)  en staatssecretarissen Dijksma (Onderwijs) en Timmermans (Europese Zaken). Allen van de PvdA, iets wat niet door iedereen in Den Haag in dank is afgenomen: minister Van Middelkoop (Defensie) van de ChristenUnie noemde het in ‘Tros Kamerbreed’ zelfs ‘provocerend’. Ook de Amsterdamse burgemeester Cohen voer met enkele wethouders op een eigen boot mee: hij stond met ambtsketting om statig op de voorplecht. Gordon had een eigen boot, aartsrivaal Gerard Joling ook en BNN zat op een boot met de homomannengroep Bearforce-1 op de voorplecht. De Amsterdamse politie nam voor het eerst deel aan de Canal Parade.  Opvallend was de lege boot van ontwikkelingsorganisatie Hivos: leeg, om aan te geven dat er nog altijd plekken op de wereld zijn, waar je niet openlijk voor je geaardheid kunt uitkomen: in sommige landen staat er zelfs de doodstraf op.

Lees ook:Canal Parade Amsterdam: grote publiekstrekker
Lees ook:Christmas Canal Parade Amsterdam
Lees ook:Canal Parade kleur Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade zet Amsterdam op zijn kop
Lees ook:Canal Parade 2011 kleurt Amsterdam roze

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Canal Parade: geweldige sfeer in Amsterdam

  1. Pingback: Events in the Netherlands, August 2008 | Eropuit

  2. Pingback: Canal Parade Amsterdam: grote publiekstrekker | Eropuit

  3. Pingback: Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>