Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk

De Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk zijn een soort ‘mini Gay Pride’ op de Zeedijk, waar vroeger mannen zich als vrouwen en omgekeerd verkleedden. Zaterdag 16 en zondag 17 augustus is het feest op de Zeedijk met zang en dans; hoewel er veel homo’s op afkomen, is het  een feest voor álle bewoners (editie 2012: klik hier). Hartjesdag werd vroeger op de derde maandag in augustus in Haarlem, Bloemendaal en in delen van Amsterdam  gehouden, vooral rond het Haarlemmerplein, de Jordaan en de Dapperbuurt. Waarschijnlijk stamt het uit de Middeleeuwen, als verbastering van ‘hertjesdag’: een feestdag waarop het gewone volk van Haarlem in de bossen op herten mocht jagen.

Normaal was dat een privilege voor de adel. Het geschoten wild werd op straat gebraden en opgegeten. Later werd Hartjesdag ook rond de Zeedijk gevierd en werd het een drankfestijn waar de mannen als vrouwen rondliepen en andersom. De Duitsers verboden het feest in 1943. Na de oorlog was er nauwelijks iets van over, tot buurtvereniging Zeedijk het in 1997 nieuw leven inblies. De Zeedijk was decennialang een no-go area geweest en kon wel een oppepper gebruiken. De straat was opgeknapt en de criminaliteit ingedamd. Hartjesdag was perfect: het waren immers de gewone burgers, die jarenlang junks, dealers en criminelen in hun straat hadden getrotseerd. Ieder jaar worden de Hartjes van de Zeedijk gekozen: de meest originele verklede man en vrouw.

Lees ook:Hartjesdag 2017 op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2011 op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen 2012 in Amsterdam
Lees ook:Sinterklaasfeest op de Waddeneilanden – net even anders

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk

  1. Pingback: Canal Parade: geweldige sfeer in Amsterdam | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>