Nieuwe Gouden Bocht in Rijksmuseum

IMG_20160514_140852Het Rijksmuseum had al een ‘Gouden Bocht’ van Gerrit Berckheyde: sinds 1980. Het schilderij uit 1672 toont het op dat moment zo goed als voltooide deel van de Herengracht, waar rijke Amsterdamse patriciërs in de eerste helft van de Gouden Eeuw hun herenhuizen bouwden. Nu krijgt het museum een tweede schilderij van de Gouden Bocht, maar dan van de andere kant gezien. De Haarlemse stadsgezichtschilder Berckheyde (1638-1698) schilderde dit in 1671/72, op een moment dat de gevelrij nog niet ononderbroken is, zoals we die nu kennen: er gapen gaten tussen de zojuist opgeleverde huizen. ‘De bocht van de Herengracht’ wordt gezien als een van de belangrijkste werken van Berckheyde. Het museum kocht het doek van een anonieme particuliere verzamelaar.

Het Rijksmuseum kon het schilderij kopen dankzij een gift van 1,5 miljoen Euro van Shell. Toen Shell twee jaar geleden reorganiseerde en de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij ophield te bestaan als rechtspersoon, stelde Shell het geld ter beschikking, onder voorwaarde dat een werk werd aangekocht waarop kunst en geschiedenis samengaan. Ook de BankGiroLoterij betaalde eraan mee. Het schilderij is tot en met 11 januari 2009 te zien op de tentoonstelling ‘Bewonderde Stad’ in het Haagse Mauritshuis; daarna gaat het naar de National Gallery in Washington. Eenmaal terug, wordt het een vast onderdeel van De Meesterwerken, een presentatie in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, die loopt totdat het hele museum na restauratie weer opengaat.

Lees ook:Schilderij Gouden Bocht blijft in Amsterdam
Lees ook:Bewonderde Stad in Haags Mauritshuis
Lees ook:Grootste schilderij Rembrandt komt tijdelijk naar Rijksmuseum
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft zet crowdfunding in
Lees ook:Rijksmuseum heropent 13 april 2013

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nieuwe Gouden Bocht in Rijksmuseum

  1. Pingback: Salomo’s verdwenen tempel in Bijbels Museum | Eropuit

  2. Pingback: Schilderij Gouden Bocht blijft in Amsterdam | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>