Bewonderde Stad in Haags Mauritshuis

IMG_20161012_125550Vanaf 11 oktober 2008 is in het Mauritshuis in Den Haag een bijzondere tentoonstelling te zien: ‘Bewonderde Stad’, met Hollandse stadsgezichten uit de Gouden Eeuw. Uitgangspunt vormt ‘Gezicht op Delft’ van Vermeer (1660/61). Geïnspireerd hierop selecteerde het museum ruim 35 stadsgezichten van bekende en minder bekende meesters. Haarlem, Delft, Rhenen, Dordrecht, Hoorn, Nijmegen, Middelburg, Amsterdam en Den Haag zijn in het Mauritshuis te bewonderen, allemaal door de ogen van de 17e-eeuwse schilder. De opkomst van Hollandse steden, bestuurd door machtige bestuurders, leidde tot een revolutie in de schilderkunst.

Rijke burgers wilden wat anders zien dan adel en kerk, zoals hun steden, in een nieuw schildersgenre: het stadsgezicht. De tentoonstelling geeft een overzicht van dit genre, met voorbeelden als ‘Gezicht op Delft’ van Vermeer, ‘Gezicht op Haarlem’ van Ruysdael en ‘Bocht in de Herengracht’ van Gerrit Berckheyde. Dat laatste werk is zojuist aangekocht door het Rijksmuseum Amsterdam. De schilders van stadsgezichten werkten vooral in Amsterdam, Haarlem en Delft. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 januari 2009. Bewonderde Stad wordt georganiseerd in samenwerking met de National Gallery of Art in Washington, waar de expositie van 1 februari tot en met 3 mei is te zien. Het Mauritshuis is open dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag vanaf 11.00 uur.

Zie ook ‘125 Grote Liefdes in Van Gogh Museum‘.

 

 

Lees ook:Recordaantal bezoekers Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
Lees ook:Delft: oorspronkelijke locatie ‘Straatje van Vermeer’ gevonden
Lees ook:Mauritshuis: schilderijen uit collectie Britse koningshuis maand langer te zien
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft: ‘Vermeer komt thuis’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>