Delft: oorspronkelijke locatie ‘Straatje van Vermeer’ gevonden

Vermeer: gezicht op Delft

Tot nu toe was nooit duidelijk wat de oorspronkelijke locatie van het beroemde ‘Straatje van Vermeer‘ moet zijn geweest. Het blijkt de Vlamingstraat 40-42 in Delft te zijn. Dat zegt Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In het Rijksmuseum is van 20 november tot en met 13 maart een tentoonstelling over Het Straatje, daarna te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Hij bestudeerde een register waarin werd bijgehouden hoeveel belasting een grachtenbewoner moest betalen voor het uitdiepen van de gracht en het onderhoud van de kade voor zijn deur. Die lijst geeft nauwkeurig beeld van de breedte van alle huizen en poorten in de tijd van Vermeer, aldus de onderzoeker. Zo kwam hij uit op twee panden aan de smalle gracht langs de Vlamingstraat. Stadsgids Randy Boerboom verzorgt rondleidingen over Johannes Vermeer (1632-1675) en noemt de ontdekking belangrijk voor Delft: ‘De schilder is hier geboren en heeft hier geleefd, maar er is bijna niets van hem terug te zien in de stad.’ Delft heeft geen schilderijen van Vermeer en ‘nog maar twee panden hebben een directe link met hem: het Gulden ABC, waar ooit werk van hem hing, en in de Oude kerk, waar hij begraven ligt’, aldus Boerboom. ‘Het huis waar hij is geboren bestaat niet meer en het huis waar hij woonde is ook allang gesloopt.’

Lees ook:Museum Prinsenhof Delft: ‘Vermeer komt thuis’
Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
Lees ook:Recordaantal bezoekers Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Delft Ceramica
Lees ook:Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>