Museum Prinsenhof Delft zet crowdfunding in

image001Museum Prinsenhof Delft zet crowdfunding in om Delfts erfgoed voor de stad te behouden. Het museum kan een schilderij te verwerven uit 1661 van Hendrick van Vliet, een Hollandse Meester uit de 17e eeuw. ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout’ is al sinds 1953 in bruikleen bij Museum Prinsenhof Delft. De eigenaar heeft het schilderij nu te koop aangeboden. Naast een bijdrage uit het eigen aankoopfonds hoopt het museum op gulle giften van culturele fondsen en roept iedereen op om te helpen. Voor slechts € 20,- is het mogelijk een ‘stukje’ van het schilderij te kopen (bron: persbericht).

De Delftse schilder Hendrick van Vliet (1611-1675) geldt internationaal als een belangrijke vertegenwoordiger van de Delftse School, waartoe ook Johannes Vermeer behoorde. Het schilderij is gemaakt in opdracht van Paulus Teding van Berkhout, ter nagedachtenis aan zijn vader, de in 1620 overleden Delftenaar Adriaen Teding van Berkhout. Het werk toont het historische interieur van de Nieuwe Kerk van Delft, met onder meer het lang geleden gesloopte koorhek. Het geldt als het belangrijkste werk van Van Vliet en is een topstuk in de collectie.

Gezien het belang van dit schilderij voor zowel het museum, de stad Delft en Nederland wil het museum dit schilderij graag behouden. De kans is groot dat het werk anders naar het buitenland verdwijnt! Iedereen kan een stukje bijdragen en het museum steunen bij de aankoop van dit Delftse meesterstuk. Dit kan door voor slechts € 20,- een ‘stukje’ van dit schilderij te kopen. Als dank voor de bijdrage en als symbolisch bewijs van eigendom, ontvangt de bijdrager een exclusieve puzzel van 1000 stukjes met de afbeelding van het ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk’ van Hendrick van Vliet. Meerdere stukjes van het schilderij kopen kan natuurlijk ook.

Om aandacht voor deze actie te vragen, toont Museum Prinsenhof Delft het schilderij vanaf 19 november in een wel heel bijzondere context. De familie Teding van Berkhout, die het schilderij nog steeds in bezit heeft, stelt speciaal voor deze gelegenheid twee portretten uit de privécollectie beschikbaar: één van Adriaen Teding van Berkhout en één van zijn zoon Paulus. De presentatie van de schilderijen en video’s met interviews van onder andere de heer Teding van Berkhout en Alexander Pechtold is in het museum te zien tot en met 1 maart 2015.

Zie ook: Delftse archeoloog als eerste westerling aanwezig bij opgravingen keizerlijke grond in China

Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft: half miljoen voor Pieter de Hooch tentoonstelling
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft eert Jan Schoonhoven
Lees ook:Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft, Science Centre Delft en Stads-Koffyhuis introduceren ‘Delft Creating History ticket’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>