Salomo’s verdwenen tempel in Bijbels Museum

In het Bijbels Museum in Amsterdam opent vandaag de tentoonstelling ‘De verdwenen tempel’, een reconstructie van de tempel van Jeruzalem, gebouwd door de legendarische koning Salomo. Eigenlijk toont de expositie een reconstructie van het 17e-eeuwse tempelmodel van Jacob Jeduha Leon (1602-1675). De reconstructie van deze Amsterdamse rabbijn was wereldberoemd in de 17e eeuw, net als met zijn verhandelingen over de tempel. Het schaalmodel ging verloren; zijn boek ging in veel vertalingen heel Europa door.

In die tijd bloeide de joodse boekdrukkunst, werden veel bijbeluitgaven met prenten en kaarten uitgegeven en leefden geleerden als Spinoza en graveurs als Jan Luyken. De tentoonstelling gaat terug naar het 17e-eeuwse Amsterdam, een tijd van godsdienstvrijheid, persvrijheid en debat. Centraal staat een reconstructie van het beroemde 17e-eeuwse model. Oude prenten, boeken en digitale technieken brengen de tempel opnieuw tot leven. De tempel van Jeruzalem werd in de 10e eeuw v.C. Gebouwd. Het gebouw werd verwoest, weer opgebouwd en verdween definitief in 70 n.C. In de joodse en christelijke traditie leeft de tempel nog altijd voort. De expositie loopt tot en met 2 februari 2009.

 

 

Lees ook:Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht
Lees ook:Joodse humor in ‘Lach en Vergeet’
Lees ook:Expositie “Zwarte Piet in spotprenten” in Museum Hoorn
Lees ook:A’dam Man & Mode in Amsterdams Historisch Museum
Lees ook:Neoclassicisme en Biedermeier in museum De Fundatie Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>