Rijksmuseum tien jaar dicht

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat pas in 2013 weer open. Minister Plasterk liet weten de verbouwing vertraging oploopt. Oorspronkelijk zou het museum deze zomer weer opengaan voor het publiek: dat was het plan in 2003, toen het museum dicht ging voor een megarenovatie. Als het museum in 2013 opengaat, was het maar liefst tien jaar dicht. Overigens zijn de topstukken uit de collectie, waaronder de bekendste werken van Rembrandt, wel te zien: in de drukbezochte Philipsvleugel aan de zijkant van het museumcomplex. Zie ook ‘‘s Avonds naar het museum‘.     

Na geharrewar tussen directie en overheden was herfst 2010 de nieuwe streefdatum. Stadsdeel Oud Zuid lag dwars vanwege de onderdoorgang voor fietsers onder het museum: een ideaal stukje fietsroute door de stad moest behouden blijven. Ruzie over de zeggenschap, rompslomp met vergunningen en heisa tussen directie en het rijk: het zat het Rijks niet mee. En nog steeds niet. Minister Plasterk liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de streefdatum uitloopt naar 2013. Het Museumplein achter het Rijks was ooit omgedoopt tot ‘Plein der Zuchten’, door het jarenlange geruzie over opknappen; nu ligt er het Museum der Zuchten naast.


Oorzaak van de nieuwe vertraging is (wat anders …) geld: er zit een gat tussen de offerte van BAM, de bouwaannemer (222 miljoen euro) en dat wat Plasterk wil betalen (134). BAM was deze zomer de enige aannemer die was overgebleven: de concurrentie had zich terug getrokken en de bouw lag al een tijd stil. Nu moet er opnieuw een Europese aanbestedingsprocedure starten: aanbieders zijn er op zijn vroegst deze zomer. De werkzaamheden kunnen dan pas in de loop van volgend jaar worden hervat.

Lees ook:Taco Dibbets wordt nieuwe hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam
Lees ook:Rijksmuseum gaat heel even open
Lees ook:Station Zwolle zomer 2012 maand dicht
Lees ook:Rijksmuseum in Amsterdam is af
Lees ook:Wim Pijbes vertrekt bij Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Rijksmuseum tien jaar dicht

  1. Pingback: Verbouwing Stedelijk Museum duurt langer | Eropuit

  2. Pingback: De Nachtwacht telt geen onbekenden meer | Eropuit

  3. Pingback: Koningin opent Hermitage Amsterdam | Eropuit

  4. Pingback: Van Goghs brieven, de kunstenaar aan het woord | Eropuit

  5. Pingback: Amsterdam Centraal Station wordt opgepimpt | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>