Neerslagradar KNMI verdwijnt uit De Bilt

Het weerinstituut KNMI heeft de buienradar verhuisd van De Bilt naar het Gelderse Herwijnen, aan de Waal, niet ver van Slot Loevestein vandaan. De radar vervangt de in de wijde omgeving beeldbepalende toren in De Bilt bij Utrecht, omdat die niet meer voldoet. Er staat teveel hoogbouw in de omgeving, waardoor er gaten in de waarneming zaten. 

Een oude toren van de luchtverkeersleiding in Herwijnen voldoet wel aan de eisen van het KNMI: er staan geen hoge gebouwen in de omgeving en die komen er ook niet. Samen met het radarstation in Den Helder levert de neerslagradar gegevens waarmee meteorologen de neerslagverwachtingen en weerwaarschuwingen kunnen bepalen. De informatie toont iedere bui boven Nederland en de Noordzee en is ook te zien op onder meer de Buienradar op smartphones.

In de jaren ’50 was het KNMI een van de eerste instanties met een radar. De Bilt kreeg er een in 1962, de huidige digitale geautomatiseerde schotelantenne stamt uit 1997. Voorliopig blijft de bol op de toren staan; het KNMI kijkt later wat ermee moet gebeuren.

Lees ook:TomTom verkoopt klantgegevens aan politie
Lees ook:Dit weekend kans op hittegolf
Lees ook:Kans op witte kerst dit jaar ‘kleiner dan ooit’
Lees ook:Wordt het dit weekend eindelijk lente?
Lees ook:Rotterdam krijgt hoogste woontoren van de Benelux

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>