Wordt het dit weekend eindelijk lente?

Dit weekend (2008) kruipt het kwik voor het eerst dit jaar boven de 15 graden. Dat is nog geen luxe en het blijft ook niet droog, maar de kou is dan tenminste verdwenen. Eindelijk tijd om eropuit te trekken.  Een pretpark, een dierentuin, een goedkoop uitje met de kinderen. Of de natuur in. Die zit door de kou nu nog in de ‘wachtstand’: bloemen, bloesem en bladeren wachten nog even uit te komen tot het warmer wordt. Maar als het kwik stijgt, dan gaat het snel: dan barsten overal de knoppen open en valt er volop te genieten van de ontluikende natuur. Keukenhof, bollenvelden en bloesemgebieden, zoals de Betuwe: nóg staan de meeste fruitbomen niet in volle bloei, maar met een paar dagen warmte wordt de natuur daar op zijn mooist.

Volgens het KNMI is het sinds 1901 maar drie keer gebeurd dat het zo lang duurde voor het kwik boven de 15 graden uitkwam: in 1962 en 1975 op 18 april en in 1901 op 19 april. Dit jaar hadden we een witte Pasen en kou in de weken daarna. ‘Ondanks dat de zon geregeld is te zien, staan ons ook deze week nog vrij koude dagen te wachten, zelfs nog met vorst’, volgens het KNMI. Wat een verschil met vorig jaar: toen werd het half april bij 30 graden. De Bilt telde toen 14 dagen met meer dan 20 graden en 7 met meer dan 25. De Rotterdam Marathon moest toen worden gestaakt, omdat deelnemers massaal oververhit en uitgedroogd languit bij drinkplaatsen neerploften. Maar dat was vorig jaar. Dit weekend lijkt het dan eindelijk écht lente te worden. 

 

Lees ook:Dit weekend kans op hittegolf
Lees ook:Warmste Pasen ooit
Lees ook:Vrijdag eerste warme dag: eindelijk echt lente!
Lees ook:Nederland eind 21e eeuw bloedheet
Lees ook:Vanaf komend weekend zomers weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>