Haringseizoen begint twee weken later

IMG_20160615_171115Het haringseizoen begint dit jaar twee weken later (2015: klik hier). Normaal gesproken begint de verkoop van Hollandse Nieuwe in de eerste week van juni, maar dit jaar wordt het eerste vaatje geveild op 19 juni. Dat maakte het Nederlandse Visbureau woensdag bekend. De haringen zijn nog niet vet genoeg. Haringhandelaren overleggen elk jaar over de startdatum voor de verkoop van maatjesharing. Haring mag pas Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is. Het uitstel heeft veel invloed, bijvoorbeeld op de jaarlijkse traditionele haringparty’s.

De jaarlijkse Vlaggetjesdag van Scheveningen wordt wel als gepland gehouden op zaterdag 8 juni. Door het slechte weer kan het zonlicht niet goed in het zeewater doordringen. Daardoor groeit er te weinig plankton aan,  het belangrijkste voer voor haringen. Er wordt wel vis gevangen in de buurt van Noorwegen en Denemarken, maar die is niet geschikt voor consumptie: daarvan wordt vismeel gemaakt. Ook in 2006 ging het haringseizoen later van start.

Lees ook:Eerste nieuwe haring is binnen
Lees ook:Haringseizoen 2015 een week uitgesteld
Lees ook:Haringvissers terug in Scheveningen met eerste nieuwe haring
Lees ook:Vlaggetjesdag Scheveningen: Hollandse nieuwe!
Lees ook:Eerste nieuwe haring 2011 is binnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>