Vlaggetjesdag Scheveningen: Hollandse nieuwe!

De eerste nieuwe haring is zondagavond aan wal gebracht en vandaag begint het haringseizoen: dan wordt de eerste Hollandse nieuwe in Scheveningen geveild. Die mag alleen zo heten als hij tussen half mei en half juni is gevangen, gepekeld, gefileerd is en een vetgehalte van minstens 16% heeft. Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag in juni de nieuwe haring in Scheveningen gepresenteerd: op Vlaggetjesdag (2013: klik hier). Zaterdag 7 juni liggen alle vissersschepen versierd in de haven van Scheveningen en begeleidt een lint van draaiorgels op de boulevard de vlootschouw op zee. Behalve de traditionele markt met oude ambachten is er een podium met optredens, waaronder van Rob de Nijs.

De organisatie verwacht dat er zeker een half miljoen haringen wordt gegeten. Oorspronkelijk was Vlaggetjesdag de dag voordat de haringvloot uitvoer. De term duikt voor het eerst op in Scheveningen in 1947. Tegenwoordig is Vlaggetjesdag vaak gekoppeld aan het begin van het watersportseizoen. Stijgende brandstofprijzen en lagere visquota kunnen roet in het eten gooien: de Hollandse nieuwe is her en der in het land altijd reden voor een feestje, van chique haringpartij tot Vlaggetjesdag. Maar de haring die gevangen is, blijkt volgens kenners van uitzonderlijk hoge kwaliteit: ‘vanwege het vele plankton in zee’, aldus de kenners. Het Atlantikwall Museum Scheveningen stelt op Vlaggetjesdag een Duitse bunker aan de Visafslagweg open voor het publiek.

Lees ook:Nieuwe haringseizoen begint
Lees ook:Vlaggetjesdag Scheveningen 2012
Lees ook:Haringvissers terug in Scheveningen met eerste nieuwe haring
Lees ook:Vlaggetjesdag 2009 in Scheveningen
Lees ook:Eerste nieuwe haring 2011 is binnen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vlaggetjesdag Scheveningen: Hollandse nieuwe!

  1. Pingback: Veel haring rechtstreeks de vuilnisbak in | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>