Eerste nieuwe haring 2011 is binnen

Zondagmiddag is de eerste Hollandse Nieuwe aan land gebracht: omstreeks half vijf in de haven van Scheveningen (2013: klik hier). Hier gaat de vangst dinsdag onder de hamer als het eerste vaatje haring wordt geveild: traditiegetrouw het begin van het nieuwe haringseizoen. Door het zonnige  voorjaar zat er veel plankton in zee: dat betekent veel voedsel en dus vettere haringen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, zei de voorzitter van het Nederlandse Visbureau vorige week.

Na de veiling van het eerste vaatje wordt de nieuwe haring officieel gepresenteerd: elk jaar her en der reden voor een haringhap feestje. Vanaf woensdag ligt de nieuwe haring in de winkel. Keurmeesters van het AD trekken eropuit om hun jaarlijkse haringtest te doen: vishandelaren wachten dat met spanning af. Op Vlaggetjesdag liggen vissersschepen gepavoiseerd (met vlaggen versierd) in de haven van Scheveningen. In de regel op zaterdag voor Pinksteren, dit jaar zaterdag 11 juni (2013: klik hier). Niet het uitvaren, maar het binnenkomen met de verse vis is tegenwoordig reden om te feesten. Andere vissersdorpen kennen ook vlaggetjesdagen.

 

Een harinkje mag ‘Hollandse nieuwe’ heten, als het vetgehalte minimaal 16 procent is en de vis op traditionele wijze is klaargemaakt. Volgens de overlevering was Willem Beukelszoon uit Biervliet (bij Terneuzen) in de 14e eeuw de bedenker van haringkaken: wegsnijden van kieuwen en ingewanden en pekelen van de vis. Nieuwe haring heet ook wel ‘maatjesharing’: volgens kenners afgeleid van ‘maagd’, omdat de haring na de paaitijd is gevangenen en nog geen hom of kuit heeft gevormd.

Lees ook:Nieuwe haringseizoen begint
Lees ook:Eerste nieuwe haring is binnen
Lees ook:Vlaggetjesdag Scheveningen 2012
Lees ook:Vlaggetjesdag 2009 in Scheveningen
Lees ook:Haringvissers terug in Scheveningen met eerste nieuwe haring

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>