Eerste nieuwe haring is binnen

IMG_20160615_171115Woensdag 19 juni is het haringseizoen 2013 van start gegaan (2015: klik hier). Dat is twee weken later dan gepland, omdat de haring door het koude voorjaar twee weken geleden tijdens Vlaggetjesdag nog niet vet genoeg was. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is in Scheveningen geveild voor 66.500 euro. Het geld is bestemd voor CliniClowns. Volgens het proefpanel is de Nieuwe Haring goed van kwaliteit: ‘de haring is nu goed en lekker mals’. Het vele zonlicht van de afgelopen twee weken zorgde voor veel plankton in zee, het belangrijkste voer voor haringen. Na de veiling start de verkoop van de nieuwe haring in het hele land en wordt de nieuwe haring officieel gepresenteerd: elk jaar her en der reden voor een haringhapfeestje.

Keurmeesters van het AD trekken eropuit om hun jaarlijkse haringtest te doen: vishandelaren wachten dat met spanning af. Een harinkje mag ‘Hollandse nieuwe’ heten, als het vetgehalte minimaal 16 procent is en de vis op traditionele wijze is klaargemaakt. Volgens de overlevering was Willem Beukelszoon uit Biervliet (bij Terneuzen) in de 14e eeuw de bedenker van haringkaken: wegsnijden van kieuwen en ingewanden en pekelen van de vis. Nieuwe haring heet ook wel ‘maatjesharing’: volgens kenners afgeleid van ‘maagd’, omdat de haring na de paaitijd is gevangenen en nog geen hom of kuit heeft gevormd.

Lees ook:Eerste nieuwe haring 2011 is binnen
Lees ook:Nieuwe haringseizoen begint
Lees ook:Haringseizoen 2015 een week uitgesteld
Lees ook:Vlaggetjesdag Scheveningen: Hollandse nieuwe!
Lees ook:Haringseizoen begint twee weken later

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>