Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien

Ieder jaar zijn er in augustus meer meteoroïden (‘vallende sterren’) te zien dan anders, vooral tussen 11 en 13 augustus: dan trekt de Perseïden meteorenzwerm voorbij. Maar ook de komende nacht kunnen er bij onbewolkte hemel al vallende sterren te zien zijn: dan dringen er 19 per uur onze dampkring binnen en dat aantal loopt op naar 23 tot 24 komend weekend. Ze zijn vooral te zien bij een onbewolkte hemel en in de duisternis buiten stedelijke gebieden, maar met een beetje geluk ook daarbinnen. Zelf zag ik er vorig jaar in Amsterdam één: de lichtflits was voorbij voor ik er erg in had. Pas achteraf besefte ik wat het was geweest: dichterbij dan ik had verwacht, vergeleken met de ‘echte’ sterren die veel verder weg staan.

Meteoren worden veroorzaakt door het stofspoor dat kometen in hun baan rond de zon achterlaten. Elk jaar in augustus kruist de aarde het spoor van komeet Swift-Tuttle.  De meteorenzwerm schampt onze dampkring en door die botsing verbranden stofdeeltjes. Die schieten met hoge snelheid de dampkring in en laten een kortdurend lichtspoor achter: ‘vallende sterren’. De Perseïden lijken te komen van sterrenbeeld Perseus die ‘s nachts hoog boven de noordoostelijke horizon staat. In augustus beweegt de aarde in haar baan om de zon altijd door de puinwolk van deze meteorenzwerm. Meteoren kunnen ook afzonderlijk voorkomen. Soms is een meteoroïde zo groot dat het niet helemaal verdampt in de atmosfeer: dan valt een deel (meteoriet) op aarde.

Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus
Lees ook:Perseïdenzwerm: dit weekend goede kans om ‘vallende sterren’ te zien
Lees ook:Perseïden-sterrenregen: zwerm vallende sterren in augustus
Lees ook:Vallende sterren in augustus
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>