Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus

Ieder jaar zijn er in augustus meer valende sterren te zien dan anders, vooral tussen 11 en 13 augustus (2015: klik hier). In de avond en nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus 2009 is bij onbewolkte hemel de Perseïden meteorenzwerm met het blote oog te zien. Tussen elf uur ‘s avonds en vijf uur ‘s nachts zijn er in de duisternis wel zo’n dertig vallende sterren per uur te zien. Maar dan wel bij een onbewolkte hemel en in de duisternis buiten de stedelijke gebieden. De maan staat dit jaar hoger aan de hemel dan vorig jaar en zal het zicht op de Perseïden voor een deel ontnemen. Vallende sterren (meteoren) worden veroorzaakt door het stofspoor dat kometen in hun baan rond de zon achterlaten. Elk jaar in augustus kruist de aarde het spoor van komeet Swift-Tuttle.

 

De meteorenzwerm schampt onze dampkring en door die botsing verbranden meteoren-stofdeeltjes. Die schieten met hoge snelheid de dampkring in en laten daarbij een lichtspoor achter: ‘vallende sterren’. Sterrenbeeld Perseus is rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te zien; aangenomen wordt dat de meteorenzwerm zijn oorsprong heeft in dit sterrenbeeld. Meteoren kunnen afzonderlijk voorkomen, maar ook in zwermen of sterrenregens, zoals de Leoniden of Perseïden. Soms is een meteoroïde zo groot dat het niet helemaal verdampt in de atmosfeer: dan valt een deel (meteoriet) op Aarde.

Lees ook:Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïden-sterrenregen: zwerm vallende sterren in augustus
Lees ook:Perseïdenzwerm: dit weekend goede kans om ‘vallende sterren’ te zien
Lees ook:Vallende sterren in augustus
Lees ook:Vrijdagnacht veel vallende sterren te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>