Vallende sterren in augustus

Ieder jaar zijn er in augustus meer vallende sterren te zien dan normaal, vooral tussen 11 en 13 augustus. Bij onbewolkte hemel zijn rond 12 augustus tientallen vallende sterren per uur te zien: de Perseïden meteorenzwerm (2015: klik hier). Dat is een wolk van stofdeeltjes, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Het sterrenbeeld Perseus is rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te zien; aangenomen wordt dat de meteorenzwerm zijn oorsprong heeft in dit sterrenbeeld. De meeste Perseïden zijn met het blote oog te zien vanuit donkere plaatsen buiten de bebouwde kom, in de tweede helft van de nacht.
Zie ook ‘Zonsverduistering‘ en ‘Maansverduistering‘.

Een vallende ster (meteoor) is geen ster, maar een kortstondig lichtspoor aan de hemel, wanneer een stofdeeltje (meteoroïde) op zo’n 100 kilometer hoogte met enorme snelheid in de atmosfeer van de Aarde terecht komt. De dampkring remt de meteoroïde af: dat veroorzaakt wrijvingskrachten die het deeltje uit elkaar rukken tot losse moleculen: het stofdeeltje ‘verdampt’. Als de deeltjes groot genoeg zijn, is een heldere lichtstreep te zien. Meteoren kunnen afzonderlijk voorkomen, maar ook in zwermen of sterrenregens, zoals de Leoniden of Perseïden. Soms is een meteoroïde zo groot dat het niet helemaal verdampt in de atmosfeer: dan valt een deel (meteoriet) op Aarde.

Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïdenzwerm: dit weekend goede kans om ‘vallende sterren’ te zien
Lees ook:Perseïden-sterrenregen: zwerm vallende sterren in augustus
Lees ook:Vrijdagnacht veel vallende sterren te zien

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vallende sterren in augustus

  1. Man Of The Future

    Ik vond dit een heel interessant onderwerp.
    Ik heb de foto van de vallende sterren bekeken en moet zeggen dat de Auteur van dit artikel groot gelijk heeft, als je de foto goed bekijkt, dan zie je inderdaad dat het lichtsporen betreft van een Meteoriet.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Vrijdag zonsverduistering te zien | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>