Perseïden-sterrenregen: zwerm vallende sterren in augustus

Ieder jaar zijn er in augustus meer meteoren (‘vallende sterren’) te zien dan anders, vooral tussen 11 en 13 augustus. In de nacht van donderdag 11 op 12 en van 12 op 13 augustus is bij onbewolkte hemel de Perseïden meteorenzwerm met het blote oog te zien. Tussen 3 en 4 uur ‘s-nachts zijn zo’n 70 meteoren per uur te verwachten, vooral goed te zien bij een onbewolkte hemel en in de duisternis buiten stedelijke gebieden. Ook de dagen voor en na de piek zijn met een beetje geluk flitsen aan de hemel te zien. Zelf zag ik er in de nacht van zaterdag op zondag één (en niet eens zo gek ver buiten de stad): de lichtflits was voorbij voor ik er erg in had. Pas achteraf besefte ik dat het een meteoor was, dichterbij dan ik had verwacht, vergeleken met de ‘echte’ sterren die veel verder weg staan.

Zie ook: Scheveningen Vuurwerkfestival

Meteoren worden veroorzaakt door het stofspoor dat kometen in hun baan rond de zon achterlaten. Elk jaar in augustus kruist de aarde het spoor van komeet Swift-Tuttle.  De meteorenzwerm schampt onze dampkring en door die botsing verbranden stofdeeltjes. Die schieten met hoge snelheid de dampkring in en laten een kortdurend lichtspoor achter: ‘vallende sterren’. De Perseïden lijken te komen van sterrenbeeld Perseus die ‘s nachts hoog boven de noordoostelijke horizon staat. In augustus beweegt de aarde in haar baan om de zon alyijd door de puinwolk van deze meteorenzwerm.

Planeet Jupiter zorgt er dit jaar voor dat er de nacht ervoor een extra piek mogelijk is. Iedere 12 jaar beweegt Jupiter langs de stroom van deeltjes die de meteoren veroorzaken. De extra zwaartekracht kan verdichtingen in de deeltjeswolk veroorzaken, en dus extra meteoren. In 2004 waren bij soortgelijke omstandigheden korte tijd circa drie meteoren per minuut te zien. Meteoren kunnen ook afzonderlijk voorkomen. Soms is een meteoroïde zo groot dat het niet helemaal verdampt in de atmosfeer: dan valt een deel (meteoriet) op aarde.

Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus
Lees ook:Perseïden meteorenzwerm: komende tijd veel vallende sterren te zien
Lees ook:Perseïdenzwerm: dit weekend goede kans om ‘vallende sterren’ te zien
Lees ook:Vallende sterren in augustus
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>