Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer

Ieder jaar zijn er in augustus veel vallende sterren te zien, wanneer de aarde het spoor kruist van komeet Swift-Tuttle (2015: klik hier). Ze heten Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm, omdat de meteoren erg helder zijn. Met een beetje geluk zijn er ook vuurbollen te zien: wanneer een vallende ster erg helder is. De nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 augustus is de ‘Nacht van de Perseïden’: dan zijn vanaf circa 2 uur de meeste vallende sterren te zien. Dit jaar ziet de weersverwachting er helaas niet goed uit en wordt het maximum aan meteoren verwacht tegen 7 uur, wanneer het al lang licht is. Ook de dagen voor en na het hoogtepunt zijn de Perseïden zichtbaar, maar minder dan op 12-13 augustus.

 

De Perseïden worden veroorzaakt door de komeet Swift-Tuttle. In augustus beweegt de aarde zich door zijn baan heen. De brokstukjes van de komeet (eigenlijk niet meer dan stofdeeltjes) schieten met hoge snelheid de dampkring in, verbranden en laten een lichtspoor (‘staart’) achter: dat verklaart de naam ‘vallende sterren’. De lichtstraal is de lucht eromheen, die heet wordt en gaat gloeien. Bij een wolkeloze hemel en op plekken met weinig lichtvervuiling (bijvoorbeeld op de Waddeneilanden) zijn de meeste vallende sterren te zien. In augustus lijken vallende sterren uit Perseus te komen: vandaar de naam Perseïden.

 

Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien
Lees ook:Komende nachten veel vallende sterren te zien
Lees ook:Zwerm vallende sterren op 12/13 augustus
Lees ook:Vallende sterren in augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>