‘Sisi, sprookje en werkelijkheid’ in Paleis Het Loo

Vrijdag 10 april opent in Paleis Het Loo in Apeldoorn de expositie ‘Sisi, sprookje en werkelijkheid‘ voor het publiek. De dag ervoor verrichten prinses Margriet en een achterkleinzoon van Sisi de officiële opening. Tot en met 27 september wordt het levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898) verbeeld, de vrouw van keizer Franz Joseph. In de films uit 1957-1959 met Romy Schneider en Karlheinz Böhm wordt ze met de koosnaam ‘Sisi’ romantisch neergezet (trailer: klik hier), maar zo sprookjesachtig was haar ware leven niet.

Zie ook: Nationale Museumweek en Koningsdag 2015

De veelbesproken keizerin werd legendarisch met haar lange kastanjebruine haar, dat ze in een ingewikkeld vlechtwerk droeg, haar extreem slanke taille en haar obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid. Naast alle glitter en glans hangt er een grauwsluier om haar heen, eenzaam aan het Weense hof met een strenge hofetiquette, depressief, obsessief, versterkt door de tragische zelfmoord van haar enige zoon en het feit dat ze in 1898 werd vermoord.

Het is voor het eerst dat zo’n uitgebreide tentoonstelling over haar leven buiten Oostenrijk te zien is. Aan de hand van filmfragmenten, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt haar jeugd, haar leven als keizerin, de kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon uitgelicht. Speciale aandacht is er voor haar bezoeken aan Nederland.  Tickets en openingstijden: zie website.

Lees ook:André Rieu in de Amsterdam Arena
Lees ook:Koningin weer gewoon aan het werk
Lees ook:Eerste Nederlandse Depressiegala op maandag 25 januari
Lees ook:Première musical ‘Was Getekend, Annie M.G. Schmidt’ in DeLaMar theater
Lees ook:Van Gogh Museum denkt niet dat schilder is vermoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>