Eerste Nederlandse Depressiegala op maandag 25 januari

Karin Bloemen, Javier Gutsman en Mike Boddé zijn enkele van de prominente performers die tijdens het eerste Nederlandse Depressiegala aandacht vragen voor begrip en openheid rondom depressie (2017: klik hier). Het gala wordt gehouden in Theater Amsterdam op maandag 25 januari, Blue Monday, aldus de aankondiging. Dat laatste wekte enige verwarring, want de ‘officiële’ Blue Monday was de maandag ervoor. De derde maandag van januari staat op de kalender als de somberste dag van het jaar, al zal dat menigeen die aan depressies lijdt een worst zijn: voor hem of haar is het iedere dag ‘a Blue Day’ (bron: persbericht). 

Initiatiefnemers van het Depressiegala zijn psychiater Bram Bakker, psychiater Esther van Fenema en patiënten-belangenbehartiger Mariëlle Horsting. Zij vinden dat het taboe rondom de ziekte depressie nu eindelijk eens moet worden doorbroken. ‘Want door het taboe hebben mensen met een depressie twee grote problemen’, aldus Bram Bakker. ‘De depressie zelf én het feit dat ze er moeilijk voor uit durven komen omdat ze zich onbegrepen en eenzaam voelen.’ Depressie is een ziekte die 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen treft. Op dit moment zijn ruim een half miljoen Nederlanders depressief. De volksziekte – inmiddels in de top 3 gezondheidsproblemen – kan worden aangepakt door meer onderzoek en goede behandelingen, maar ook voorlichting en openheid.

Het doel van het gala is om depressie op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opent de avond. Anita Witzier presenteert bekende artiesten als: Karin Bloemen, Javier Guzman, Mike Boddé, Wende en Marjolijn van Kooten. Journaliste Wouke van Scherrenburg interviewt ervaringsdeskundigen over depressie. Iedereen werkt belangeloos mee. De opbrengst van het gala gaat naar een project voor jongeren over depressie: ‘Jij bent de enige niet’. In Nederland heeft 5% van de jongeren tot 18 jaar, ongeveer 175.000, een psychische aandoening. Veel jongeren schamen zich hiervoor. Veel jongeren lijden ook onder de psychische klachten van hun ouders.

Lees ook:Depressiegala op Blue Monday – maandag 16 januari
Lees ook:René van der Gijp maakt depressie bespreekbaar
Lees ook:Blue Monday Challenge: tegen de januaridip
Lees ook:Nieuwe wereldrecordpoging ‘Ice Man’ Wim Hof
Lees ook:Maandag 16 januari, Blue Monday: laat je niets wijs maken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>