Koningsdag 2015: gratis feesten en vrijmarkten

Maandag 27 april is het voor de tweede keer Koningsdag en viert Nederland de verjaardag van koning Willem-Alexander (2016: klik hier). De invulling van Koningsdag is op de schop gegaan: de koning bezoekt één plaats en Beatrix, Margriet en Pieter zijn niet meer van de partij. Dordrecht heeft de eer de eerste Koningsdag-nieuwe stijl te mogen organiseren. Wat blijft, zijn de jaarlijkse lintjesregen en Koningsnacht op de avond ervoor en de vrijmarkt: ooit een Amsterdams aardigheidje voor kinderen om ‘handeltje te spelen’ en om ze niet helemaal te laten wegdrukken door de commercie, reserveren veel gemeenten speciale kinderplekken. Naast markten, dance events en vuurwerk zijn er overal in het land activiteiten voor het hele gezin. Een greep uit het aanbod (suggesties zijn welkom bij ‘plaats reactie’):


Alkmaar: vrijmarkt (vanaf zondag 18 uur) en feesten in centrum. Kindergebied in park Clarissenbolwerk. Kinderkermis op Kerkplein. SLAM!FM Koningsdag in AFAS Stadion.

Almere: vrijmarkten (vanaf zondag 17 uur) en feesten (Kingsnight op de Grote Markt) in de centra van Almere-Stad en Almere-Buiten. Zaterdag ook in Almere-Poort en Almere-Haven.

Almelo: Oranjemarkt (vrijmarkt) en themapleinen in centrum.

Amersfoort: zondagavond feest op De Hof, Groenmarkt en bij ‘t Havik. Maandag: Kinderkleedjesmarkt, Bloemendaelse buurtkleedjes, Groenmarkt (pleinbraderie en oudhollandse kinderspelletjes), feest op De Hof, Koestraat, Varkensmarkt, Eemplein en in Nieuwland. Beachvollybaltoernooi op Lieve Vrouwekerkhof.

Amstelveen: vrijmarkten en kindervertier.

Amsterdam: feesten op zondagavond. Maandag: vrijmarkten vanaf 6 uur, in principe overal toegestaan, maar niet op bruggen en belangrijke toevoerwegen. Voor kinderen wordt aparte ruimte gereserveerd in onder meer het Vondelpark en andere stadsparken, het NDSM-terrein en op plekken in verschillende stadsdelen. Kermis op de Dam. Er zijn tal van feesten, waaronder niet gratis: Kingsday Festival bij Olympisch Stadion, Kingsland Festival bij de RAI, Kingsday Strand-West, Loveland Festival in het Meerpark en The Union op Westergasfabriekterrein. Roze feesten.

Apeldoorn: Koningskleedjesmarkt, Oranjekermis op Marktplein, Sport en spel in Beekpark, Kunst en Cultuur in Oranjepark, Muziekspektakel Marialust en afsluitend vuurwerk. OranjeFestijn Stationsplein.

Arnhem: Kingsize Arnhem Festival (Markt, zondag en maandag), feest met veel artiesten en verschillende evenementenpleinen, Koningsmarkt op Kerkplein, vuurwerk.

Assen: vrijmarkt en zes podia in de binnenstad.

Beek (Li): Taptoe QueensParade Beek.

Bergen op Zoom: Vrijmarkt (vanaf zondag 17 uur) in binnenstad, Vlaggenparade (10 uur), oranjeborrel, muziek en vertier, Kindervrijmarkt op Paradeplein, Grote Markt is Oranjeplein met Vlaggenparade en Muziekfeest. Versierde fietsoptocht Halsteren.

Breda: drie podia op Grote Markt, Vlaggenparade (9 uur, Kasteel Breda), muziek op Kasteelplein en andere pleinen, kindervrijmarkt en activiteiten in Stadspark Valkenberg, 538 Koningsdag op Chasséveld.

Delft: Koningskermis op Paardenmarkt, Koningsmarkt en rommelmarkt in binnenstad, Koningsfestival op de Markt, Kingsday Outdoor Delft (niet gratis).

Den Bosch: ‘Let’s swing with the King’, met kinderrommelmarkt en muziek en vertier op meerdere pleinen.

Den Haag: zondagavond: Koninginnenach heet sinds een aantal jaren Life I Life Festival. Maandag: vrijmarkten, oranjewandeling en paleizenwandeling, rondvaart met antieke salonboot en rondritten in koetsjes en historische trams, Koningsdagconcert Residentie Orkest, Nationale Geraniummarkt op Lange Voorhout. Kermis op Lange Voorhout en Frederik Hendrikplein.

Den Helder: Koningsdag op Willemsoord.

Deventer: kindervrijmarkt binnenstad, Oranje in het Groen in Worpplantsoen, popfestival ‘Des Konings Trio’ in Burgerweeshuis.

Doetinchem: acht podia in centrum. Kindervrijmarkt.

Dokkum: Koningsdagen (24-27/4), met kermis, feesttent en lampionnenoptocht.

Dordrecht: kloppend hart van Koningsdag 2015, met koninklijk bezoek.

Edam: Panna toernooi (straatvoetbal), Biljartwedstrijd ’10 over Oranje’.

Eindhoven: Eindhoven=King, met feesten op pleinen op zondagavond en maandag, Klokrock Orange, Oranjemarkt in Stadswandelpark en roze feest op Stratumsedijk.

Enschede: Oranjedagen, met zondag Absolute Kingsnight op Van Heekplein. Maandag: Kindermatjesmarkt op Van Heekplein, Oranjemarkt in de binnenstad, Cultureel Oranjeplein op Willem Wilminkplein en veel muziek.

Goes: zondagavond ‘Oranje Gekkenhuis’,  grootste vrijmarkt van Zeeland rond Steenen Brug, sport, spel en straatartiesten, Ganzenpop.

Gouda: kinderkermis, muziekprogramma, keukens op wielen, Cirque du Roi, Oranjeconcert (Sint Janskerk).

Groningen: zondag Nacht van Oranje. Maandag: vrijmarkt op de singels, kindervrijmarkt, kindervertier (Vismarkt), Familieplein (Damsterplein), Hippe Gasten (Ossenmarkt), muziek (Grote markt). Sport en spelmarkt (Westerhaven).

Haarlem: zondag: praalwagens Bloemencorso te bewonderen, maandag: vrijmarkt, kermis (Grote Markt), Koningsdagfestival (Nieuwe Groenmarkt), K-Day Kenaupark, muziek op meerdere pleinen.

Hardinxveld: Feestweek (23-27/4).

Harlingen: Zwarte markt op de Lanen, tuinfeest in Engelse Tuin, de Aubade (al sinds 70 jaar).

Heerenveen: Latin Kingsday festival (Gemeenteplein).

Heerlen: optocht door centrum, podiumacts op Pancrasplein, ‘s avonds ‘Heerlen Unplugged’.

Helmond: Kindervrijmarkt, Slingermarkt, scouting-activiteiten in de Kasteeltuin, vuurwerk.

Hengelo: zondag: Taptoe op de Markt. Maandag: oranjemarkt, Oranjekermis.

Hilversum: circusworkshops Circus Bongo, activiteiten in Dudokpark en meerdere podia in centrum.

Hoorn: ‘FuninHoorn’, vrijmarkt in centrum en muziekpodium op de Roode Steen.

Kampen: Zondag lampionnenoptocht, maandag Oranje Menmarathonspektakel, Koninklijke Spelen, Oranje Feestplein (Nieuwe Markt), Meezingfestijn, Straatparade en Oranjeconcert (Bovenkerk).

Katwijk: 8e editie Turfpop.

Leeuwarden: zaterdag Brak op het Plein, (Wilhelminaplein), zondag vrijmarkt in centrum, Kingsday Outdoor (niet gratis, Oldehoofsterkerkhof), Dance Event Mata Hariplein, Koningsdagconcert (Prinsentuin), Leeuwarder Muziekplein (Wilhelminaplein).

Leiden: vrijmarkt, kinderrommelmarkt, antiek- en curiosamarkt, kinderkermis, muziek en vertier op meerdere pleinen, CityMoves (Garenmarkt, met Armin van Buuren, niet meer gratis).

Lelystad: Koningsfeest op zondag en maandag met vrijmarkt, spelactiviteiten en muziek op vernieuwde Stadhuisplein.

Maastricht: Stadspark: vrijmarkt en familiefeest, Vrijthof: Vlaggenparade en ‘Vrienden van Limburg Live’, dancefeest op de Markt.

Middelburg: feest voor jong en oud met muziek op de Markt.

Nijmegen: zondag Koningsnacht Molenstraat, maandag vrijmarkt en kinderactiviteiten op Goffertweide, Oranjepop in Hunnerpark, Koningsdag in de Molenstraat.

Oss: Oranjefeesten 2015 in centrum (25-27/4).

Roermond: zondag Roermond City Run, maandag Oranjemarkt.

Roosendaal: zondag Oldtimer Oranjerit en Beat The King Festival (Oude Markt), maandag vrijmarkt Tongerloplein.

Rotterdam: zondag Nacht van Oranje (Ahoy), Metz (WTC), Kingsnight BIRD (alles niet gratis), maandag vrijmarkt en muziekpodia in centrum, S’Oranjefestival (Plein 1940, niet gratis), Koningsdag Liskids (Lisplein e.o.), Koningsdag Festival Willemsplein, Koningsdag Stadhuisplein, Koningskermis (Lloyd Multiplein), Oranjebitter (Het Park en Parklaan, niet gratis), Kingsday festival bij Erasmusbrug (ook niet gratis), vuurwerk op de Maas.

Sittard-Geleen: 20e editie Parkfestival in stadspark (familiefeest).

Tilburg: zondag Tilburg Zingt en muzikaal vertier, maandag Koningsdag op Piusplein en andere locaties in de stad, Tilburg Royaal (Reeshofpark). Leijparkfestival (familiefeest) met aankomst Oranjerally, vrijmarkt op de Korvelseweg en vuurwerk.

Utrecht: vrijmarkten in de binnenstad (vanaf zondag 18 uur). Feest op Neude (ook Koningsnacht).

Venlo: Oranje Circus in Nolenspark, kinderoptocht, Feest Me (Markt en Maasboulevard, ook zondagnacht), Kinderfantasie-markt Blerick.

Weert: Oranjeweek, Oranjevrijmarkt (vanaf zondag 20 uur).

Woerden: zondag Royal House Open Air, maandag vrijmarkt, kindervertier en kermis.

Zaandam: feest op de Dam, Poelenburgdag (sinds 1972 en begrip in de wijk), vrijmarkt in Volkspark.

Zoetermeer: vrijmarkt, aubade, kindervertier, muziek en Taptoe.

Zutphen: kermis, kleedjesmarkt, live muziek.

Zwolle: kleedjesmarkt, dans, muziek en vertier in binnenstad, Foodtruckfestival Grote Kerkplein (25-27/4). Kingdance Parkeerterrein IJsselhallen (zondag en maandag, niet gratis), vuurwerk.

Lees ook:Woensdag 27 april: Koningsdag 2016 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Koningsnacht 2015 – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Dinsdag 26 april: Koningsavond en Koningsnacht – gratis feesten en vrijmarkten
Lees ook:Kingsnight en Kingsday – de dance events
Lees ook:Koningsdag: gratis feesten en vrijmarkten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koningsdag 2015: gratis feesten en vrijmarkten

  1. willem

    Is er nog een plek en moet je betalen om in drachten te staan in de buurt

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>