Uitmarkt 2014, landelijke opening culturele seizoen op Museumplein Amsterdam

Vrijdag 29 tot en met zondag 31 augustus vindt de 37e editie plaats van de Uitmarkt in Amsterdam, de landelijke opening van het culturele seizoen (2015: klik hier). Het evenement vindt altijd plaats tijdens het laatste weekend van augustus, in het verleden ieder jaar op een andere plek in de stad, maar sinds vijf jaar op het Museumplein. De Uitmarkt is met zo’n 450.000 bezoekers het grootste culturele evenement van Nederland en biedt meer dan 350 gratis voorstellingen op 30 podia, presentaties van zo’n 200 culturele instelingen, een uitgebreide informatiemarkt, een boekenmarkt en Uitmarkt Junior voor de kinderen. Andere steden hebben hun eigen versie, zoals Arnhem de UITboulevard.

Theatergroepen, impresario’s, theaters, uitgeverijen en culturele instellingen tonen wat ze komend seizoen bieden. Het hoofdpodium is vrijdagavond als vanouds de plek waar de Uitmarkt van start gaat, met aansluitend het afscheidsconcert van Acda & De Munnik, zaterdagavond met Cinema Symfonica en het Gospelconcert, zondag het zondagochtendconcert en ‘s avonds de jaarlijkse Musical Sing-a-long. De AVRO verzorgt programma’s vanaf het Museumplein en zendt Cinema Symphonica en de Musical Sing-a-long live uit op Nederland 2.

De Stadsschouwburg is het domein van toneel, het DeLaMar Theater van cabaret, de Melkweg van opkomende bands, Paradiso van muziek, Bellevue van bijzondere producties en De Balie biedt gratis films. Na het succes van vorig jaar organiseert het Amsterdam Fringe Festival (4-14 september) opnieuw de Vrije Uitloop, een broedplaats met sneak previews. Zaterdag en zondag verenigen 10 Amsterdamse clubs zich in Club Silencio. Uitmarkt Junior staat dit jaar naast de vijver op het Museumplein. De informatie- en boekenmarkt zijn te vinden achter het Rijksmuseum. Ruim 60 musea presenteren zich in de Museumgalerij op het plein. De infomarkt is open zaterdag van 11.00 tot 18.00 en zondag van 11.00 tot 18.00 uur de boekenmarkt beide dagen een uur langer. Voorstellingen zijn er van zaterdag van 11.00 tot 24.00 en zondag van 11.00 tot 22.30 uur.

Lees ook:Uitmarkt Amsterdam: Landelijke opening cultureel seizoen 2016
Lees ook:Uitmarkt 2015, landelijke opening culturele seizoen in Amsterdam
Lees ook:Uitmarkt 40 jaar in Amsterdam
Lees ook:UITmarkt 2013 in Amsterdam
Lees ook:Uitmarkt 2011 Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>