Gijsbrecht van Amstel – nieuwjaarstraditie in Amsterdam

IMG_20160511_184104Voor de derde keer op rij voert Het Toneel Speelt op en na nieuwjaarsdag de Gijsbrecht  van Amstel op in de Stadsschouwburg van Amsterdam, op woensdag 1 tot en met vrijdag 3 januari. Het toneelstuk van Joost van den Vondel wordt sinds 375 jaar gespeeld voor uitverkochte zalen, meer dan 100 jaar in de Stadsschouwburg. Geen land ter wereld heeft een vergelijkbare theatertraditie als ‘onze Gijsbrecht‘. Vondel gaf zijn stuk de titel ‘Gysbregt van Aemstel, d’ondergang van zijn stad en zijn ballingschap. Treurspel‘. Het stuk speelt in Amsterdam tijdens de kerstnacht rond 1300 en gaat over de belegering van de stad en omliggende dorpen.

Het toneelstuk werd voor het eerst opgevoerd ter gelegenheid van de opening van de eerste stenen schouwburg in de hoofdstad, een door Jacob van Campen ontworpen gebouw in classicistische stijl aan de Keizersgracht. De inwijding op 26 december 1637 werd uitgesteld omdat protestanten bezwaar maakten tegen een aantal passages die zich in de katholieke middeleeuwen afspeelden. Uiteindelijk ging het stuk op 3 januari 1638 in première. In de jaren ’60 nam de populariteit van het toneelstuk af. De Gijsbrechttraditie stopte in 1968. Tot 2012 werd het stuk incidenteel opgevoerd op andere locaties in het land. Het Publiekstheater speelde het stuk in 1974/75 in de Stadsschouwburg. Op 1 januari 2012 hervatte Het Toneel Speelt de traditie, onder regie van Jaap Spijkers, met reprises in januari 2013 en 2014.

Lees ook:Musicalpremière van ‘Op Hoop van Zegen’
Lees ook:‘De Aanslag’ van Mulisch als toneelstuk in première
Lees ook:Tony Award voor Ivo van Hove (directeur Toneelgroep Amsterdam)
Lees ook:Kerstvoorstelling ‘Eliza’ in Hollandsche Manege Amsterdam
Lees ook:Première ‘Adèle, Conny, Jasperina – de grote drie’ in Stadsschouwburg Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>