Musicalpremière van ‘Op Hoop van Zegen’

Wat ‘To be or not to be’ (uit ‘Hamlet‘ van Shakespeare) voor de Engelsen is, is ‘De vis wordt duur betaald’ voor ons: de meest bekende oneliner uit het Nederlandse toneelrepertoire. De zin stamt uit het toneelstuk ‘Op Hoop van Zegen’ van Herman Heijermans, dat op kerstavond 1900 zijn première beleefde. Zondag 7 december vindt de première plaats van de eerste musicalversie van ‘Op Hoop van Zegen‘ in het Zaantheater in Zaanstad. Het stuk toert tot en met eind april door het hele land; speellijst: zie website. De regie is in handen van Paul van Ewijk. Ben Cramer speelt Reder Bos; hij vervangt de vorig jaar overleden Jos Brink. Ellen Pieters vertolkt Kniertje: de hoofdrol, die haar man en vier zonen verliest en de legendarische zin zegt: ‘De vis wordt duur betaald’.

 

Het toneelstuk hoort tot de top van de Nederlandse toneeltraditie, naast de Gijsbrecht van Aemstel. Het gaat over het barre leven van vissers en hun families en het standenverschil tussen hen en hun – vaak meedogenloze – rijke bazen uit de bovenlaag. Reders stuurden wrakke schepen de zee op in de hoop dat die niet terugkeren, om vervolgens het verzekeringsgeld op te kunnen strijken. Het sociaal geëngageerde stuk schokte Nederland, maar was vanaf de eerste voorstelling altijd immens populair bij het publiek: het is door de jaren heen ontelbare malen als toneelstuk opgevoerd en vijfmaal verfilmd. De laatste en meest succesvolle filmversie stamt uit 1986 met Rijk de Gooijer, Danny de Munk, Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy.

Lees ook:Openluchtfilms bij Scheepvaartmuseum
Lees ook:Gijsbrecht van Amstel – nieuwjaarstraditie in Amsterdam
Lees ook:‘De Aanslag’ van Mulisch als toneelstuk in première
Lees ook:Boten Volvo Ocean Race vertrekken uit Scheveningen; koning bezoekt schip team Brunel
Lees ook:Tony Award voor Ivo van Hove (directeur Toneelgroep Amsterdam)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>