Internationaal Film Festival Rotterdam 2013

Woensdag 23 januari 2013 begint de 42e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) (2014: klik hier). Tot en met zondag 3 februari zijn er 589 films te zien: 255 speelfilms en 334 korte films. Het IFFR staat internationaal op de kaart, maar onderscheidt zich van andere grote festivals met een programma van films die net even anders zijn. Tussen de vele wereldpremières zitten nieuwe werken van grote regisseurs, maar ook van aanstormend talent. Verder zijn er interviews, performances, talkshows, feesten en speciale filmavonden.

Zo zijn er de VPRO previewdag (24/1), de Volkskrant-dag (3/2), de VPRO-nacht (24/1) en de UPCinema-dag (30/1). Het festival opent met de film De Wederopstanding van een Klootzak, over crimineel Ronnie die een aanslag op zijn leven heeft overleefd. Hij reist naar Dokkum om te achterhalen wie dat op zijn geweten heeft. Het IFFR wordt afgesloten  op zaterdagavond 2 februari met de internationale première van Stoker, een psychologische thriller van de Zuid-Koreaan Park Chan-Wook, met onder andere Nicole Kidman. Bernardo Bertolucci, regisseur van films als Novocento, The Last Emperor en zijn nieuwste film Io e, is 27 januari te gast in een speciale uitzending van College Tour van Twan Huys. De Italiaan Bertolucci (72) is wereldberoemd: alleen al The Last Emperor won negen Oscars.

In de Hivos Tiger Awards Competitie worden uit 16 genomineerden drie winnaars gekozen door een vijfkoppige jury, waaronder de befaamde Chinese kunstenaar Ai Weiwei. De winnaars worden 1 februari bekendgemaakt. Voor korte films is er de Tiger Awards Competitie for Short Films. Bright Future is het programmaonderdeel voor beginnende filmmakers, Spectrum voor wereldcinema. Nieuw dit jaar is de Big Screen Award, om films in Nederland te promoten die geen Nederlandse filmdistributeur hebben. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen donderdag 17 januari terecht op Kids Only, oudere jongeren met een CJP op de CJP-dag op zaterdag 26 januari. MovieZone beoordeelt film als jongerenjury van het IFFR (voorheen MovieSquad). De laatste zaterdag biedt de Short Film Marathon een programma voor filmfans met een lange adem. Tickets, locaties en andere info: zie website. 

Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2015
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2014
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2012
Lees ook:Go Short – Internationaal Short Film Festival Nijmegen
Lees ook:IFFR – filmfestival Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>