Internationaal Film Festival Rotterdam 2015

Woensdag 21 januari begint de 44e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR; 2016 klik hier). Het is een van de grootste publieke filmevenementen ter wereld en staat bekend om de vaak gedurfde keuze van nieuwe films, opkomend filmtalent en onafhankelijke filmmakers van over de hele wereld. Vorig jaar trok het festival 287.000 bezoekers en zo’n 2.300 filmprofessionales uit binnen- en buitenland (regisseurs, producenten en journalisten). Tot en met zondag 1 februari zijn er honderden speelfilms en korte films te zien. Het festival opent dit jaar met de thriller War Book.

IFFR is onderverdeeld in de Hivos Tiger Awards Competitie (voor beginnend talent, prijsuitreiking 30/1), Bright Future (eigenzinnige nieuwkomers), Spectrum (nieuw werk van bekende regisseurs) en Signals (retrospectieven en filmprogramma’s rond actuele of historische gebeurtenissen). Shorts zijn prominent aanwezig in alle programmaonderdelen, maar hebben ook een eigen competitie; de Tiger Awards voor Korte Films (uitreiking 25/1). Nieuw dit jaar is Limelight: ongeveer dertig films, hedendaagse cinema en films die na het festival in het land te zien zullen zijn.

Verder zijn er evenementen waar publiek en filmmakers elkaar ontmoeten: lezingen, debatten. talkshows, live performances en installaties. Daarnaast zijn er speciale dagen, zoals de VPRO Previewdag (22/1), Dance Dance Dance in de Schouwburg, IFFR Late Night, Critics’ Talk, Student Talk, CJP Serveert (24/1),  IFFR Kids, VPRO Reviewdag (30/1), de Short Film Marathon (31/1), de Volkskrantdag (1/2) en de Dag van de Dwarse Film (1/2).

Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2014
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2013
Lees ook:IFFR – filmfestival Rotterdam
Lees ook:Koningin Máxima bij opening Internationaal Rotterdams Film Festival
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>