Heksenfestijn Oudewater

In het Utrechtse stadje Oudewater is het vrijdag 26 en zaterdag 27 juni 2009 griezelen geblazentijdens het Heksenfestijn Oudewater (editie 2013: klik hier). Daar staat sinds mensenheugenis de beroemde Heksenwaag. In de Middeleeuwen werden ‘verdachte’ vrouwen van heinde en verre naar het stadje (ten zuiden van Woerden) versleept om er op de weegschaal te staan. Wie ‘te licht’ was, kon vast vliegen, was ‘dus’ een heks en moest met een steen om haar enkels de Hollandse IJssel in. Overigens is in Oudewater nooit iemand als heks beoordeeld en dus ook niet zo gruwelijk aan haar eind gekomen. Wie de weegproef doorstond, kreeg een certificaat waarop stond dat ze ‘normaal’ was.

 

Vrijdag opent de burgemeester om 19.00 uur het festijn; daarna is er muzikaal vertier. Zaterdag is het stadje van 9.30 tot 23.30 uur het domein van heksen, maar ook van straatartiesten, goochelaars, zangers, bands en dweilorkesten. Er komt een heksenmodeshow, een heksenproces, een Frans Bauer Look-a-like-contest en een optreden van onder andere Marianne Weber. Vorig jaar werd voor het eerst een theaterstuk in de openlucht opgevoerd, gebaseerd op oude bronnen van een heksenproces: een welkome aanvulling op het programma.  Regisseur René Roza zegt: ‘We willen geen vergelijking maken met Scrooge in Deventer of de Passiespelen in Tegelen, maar we hopen er in de komende jaren een spraakmakende Oudewaterse traditie van te maken.’ De hoofdrollen van het heksenproces worden gespeeld door bewoners van Oudewater (bron: persbericht).

Lees ook:Heksenfestijn Oudewater 2010
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Oudewater viert 750 jaar Stad in december met Winterwonderland
Lees ook:Mega Piraten Festijn 2013 Gelredome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>