Heksenfestijn Oudewater

Vrijdag 29 en zaterdag 30 juni 2012 is het Utrechtse stadje Oudewater ten zuiden van Woerden het decor van het jaarlijkse Heksenfestijn (2013: klik hier). Wat in 1990 begon, is uitgegroeid tot een traditie die dit jaar voor de 22e keer plaatsvindt. Twee dagen lang bevolken echte en namaakheksen, straatartiesten, dweilorkesten, zangers, goochelaas en bands het stadje (klik hier voor ‘Ontdek je plekje’ op Youtube). Sinds mensenheugenis staat in Oudewater de beroemde Heksenwaag. In de Middeleeuwen werden ‘verdachte’ vrouwen van heinde en verre hierheen gesleept om gewogen te worden. Wie ‘te licht’ was, was vast in staat om te vliegen, ‘dus’ een heks en moest met een steen om haar enkels in de Hollandse IJssel worden gekieperd.

 

Overigens is in Oudewater nooit iemand als heks beoordeeld en dus ook niet zo gruwelijk aan haar eind gekomen die de weegproef doorstond, kreeg een ‘Certificaet van Weginge’: het waarop stond dat ze ‘normaal’ was. Tegenwoordig is Oudewater de enige plek in Europa die (nog) aan heksenwegingen doet, zij het als museum. De burgemeester opent het Heksenfestijn vrijdag om 19.00 uur; aansluitend is het zangspektakel Oudewater Zingt en tot 0.15 uur live muziek. Zaterdag staat van 10.00 tot 16.00 uur de braderie in de binnenstad, is er kindervertier, breakdance, de weggeefshow, de grote loterij, playbackshows en ’s avonds live muziek van onder meer Vangrail en Het Feestteam.

Lees ook:Heksenfestijn Oudewater 2010
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Oudewater viert 750 jaar Stad in december met Winterwonderland
Lees ook:Heksendag Enkhuizen 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>