Heksenfestijn Oudewater

logo_inrood[1]Vrijdag 28 en zaterdag 29 juni 2013 is het Utrechtse stadje Oudewater voor de 23e keer het domein van het Heksenfestijn. Ieder jaar wordt de binnenstad op zaterdag ingenomen door een braderie. Op de Markt is het podium met optredens voor jong en oud, vrijdag tot 01.30 uur en zaterdag tot 22.00 uur. Vrijdag wordt het festijn om 19.30 uur door de burgemeester geopend, met daarna een show van De Vuilnismannen. Zaterdag is het stadje ten oosten van Gouda het domein van heksen, straatartiesten, goochelaars, zangers en dweilorkesten, met braderie, kindervertier, een playbackshow en muzikale optredens. Nieuw dit jaar is de streekmarkt. Na 22.00 uur wordt doorgefeest in de horecazaken.

In Oudewater staat sinds mensenheugenis de beroemde Heksenwaag. In de Middeleeuwen werden ‘verdachte’ vrouwen van heinde en verre naar het stadje versleept om er op de weegschaal te moeten staan. Wie ‘te licht’ was, was vast en zeker in staat om te vliegen, was ‘dus’ een heks en moest met een steen om haar enkels in de Hollandse IJssel – die door het stadje stroomt – worden gekieperd. Overigens is in Oudewater nooit iemand als heks veroordeeld en dus ook niet zo gruwelijk aan haar eind gekomen. Wie de weegproef doorstond, kreeg een ‘Certificaet van Weginge’: het waarop stond dat ze ‘normaal’ was. Tegenwoordig is Oudewater de enige plek in Europa waar nog aan heksenwegingen wordt gedaan, al is dat nu gelukkig alleen nog in een museum.

Lees ook:Heksenfestijn Oudewater 2010
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Heksenfestijn Oudewater
Lees ook:Oudewater viert 750 jaar Stad in december met Winterwonderland
Lees ook:Havendag Oudewater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>